Omlet z mąki z ciecierzycy
Omlet z mąki z ciecierzycy
Składniki:
-
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
-
3/4 szklanki napoju rośłinnego
-
przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)
Dodatki w dowolnej ilości:
-
-
Groszek zielony mrożony – około pół szklanki
-
Papryczka chilli
-
Papryka czerwona posiekana
-
Oliwki
-
Kapary
-
Szczypiorek
-
Warzywa na talerzu (dowolne):
-
Rzodkiewka
-
Szczypiorek
-
Roszponka
Przygotowanie:
-
Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
-
Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa.
-
Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem.
-
Patelnię posmarować olejem i rozgrzać.
-
Wlać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż omlet się zarumieni.
Potrzebujesz wersji lowFODMAP?
Użyj napoju migdałowego, owsianego lub kokosowego zamiast sojowego. Zamiast groszku zielonego możesz użyć np. kapusty bok choi lub jarmużu.