Opublikowano Dodaj komentarz

Omlet z mąki z ciecierzycy

omlet_z_maki_z_ciecierzycy

Omlet z mąki z ciecierzycy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

  • 3/4 szklanki napoju rośłinnego

  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)

 

Dodatki w dowolnej ilości:

    • Groszek zielony mrożony – około pół szklanki

    • Papryczka chilli

    • Papryka czerwona posiekana

    • Oliwki

    • Kapary

    • Szczypiorek

Warzywa na talerzu (dowolne):

  • Rzodkiewka

  • Szczypiorek

  • Roszponka

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.

  2. Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa.

  3. Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem.

  4. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać.

  5. Wlać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż omlet się zarumieni.

Potrzebujesz wersji lowFODMAP?

Użyj napoju migdałowego, owsianego lub kokosowego zamiast sojowego. Zamiast groszku zielonego możesz użyć np. kapusty bok choi lub jarmużu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.