Konsultacje online

Kim jestem i czym się zajmuję:

Nazywam się Iwona Kibil i od 10 lat pracuję z pacjentami na dietach roślinnych.

Jestem magistrem dietetykiem.

Napisałam dwie książki “Wege. Dieta roślinna w praktyce” i “Wegerodzina“ (wydane przez wydawnictwo PZWL). Jestem też współautorką kilku e-booków. Znajdziesz je tutaj.

Biorę aktywny udział w konferencjach naukowych i medycznych, jestem autorką artykułów umieszzonych w monografiach naukowych oraz artykułów popularnonaukowych w zakresie diety roślinnej.

Jestem też autorką podrozdziału o dietach wegetariańskich w podręczniku “Żywienie w chorobach serca“ wydanym przez wydawnictwo PZWL pod red. prof. Piotra Jankowskiego i dr Michała Czapli.

Prowadzę podcast o diecie, zdrowiu i stylu życia. Podcast nazywa się “Iwona Kibil & Michał Czapla Podcast” i możesz posłuchać go tutaj.

Jak wygląda współpraca ze mną:

Przez lata pracy z pacjentami wyrobiłam sobie pewien model współpracy, który sprawdza mi się najbardziej, ale jednocześnie nie jest szablonowy. Współpracę modyfikuję również do potrzeb pacjentów. Zdarza się, że początkowa wizja współpracy pacjenta jest inna od tego, co ostatecznie zaczynamy robić :).  

Mam 10-letnie doświadczenie w pracy z pacjentami na dietach roślinnych z różnymi jednostkami chorobowymi, kończyłam certyfikowany kurs diety low FODMAP na Uniwersytecie Monash i wiele szkoleń z zakresu dietoterapii i medycyny stylu życia zarówno polskich jak i zagranicznych.

Kilka wybranych szkoleń możesz zobaczyć poniżej (rozwiń).

  • Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (NCZJ) z uwzględnieniem programu ModuLife jako metody leczenie żywieniowego w chorobie Leniowskiego-Crohna, 2021
  • Dlaczego problem SIBO nawraca, 2021
  • Supporting Hormones With Functional Nutrition, Dietitian Central, 2021
  • A Functional Medicine Approach to Hashimoto’s Thyroiditis: When Your Patient is Still Symptomatic After Treatment, Dietitian Central, 2021
  • Insulinooporność i endokrynopatie towarzyszące w gabinecie dietetyka, 2020
  • FODMAP Diet for IBS – Dietitian course, Monash University Australia, 2020-2021
  • SIBO Histamine Bi-Phasic Diet Masterclass, Nirala Jakobi, 2020
  • Plant-based Nutrition and Heart Disease, 2020
  • Healing Histamine Intolerance With Functional Nutrition, Dietitian Central, 2020
  • Small Intenstinal Bacterial Overgrowth, 2020
  • Clinical insight into vitamin B12, 2020
  • Advanced SIBO Case Management Course, Nirala Jakobi, 2020
  • Healing IBS with diet”, 2019
  • Step-By-Step treatment plan for SIBO, 2019
  • Understanding nutrition for hypothyroidism, 2018
  • Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu – co dietetyk wiedzieć powinien?” / Sekcja Wrodzonych Wad Metabolizmu Polskiego Towarzystwa Dietetyki, 2017
  • Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, Gdański Uniwersytet Medyczny, Katedra Żywienia Klinicznego i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, 2017
  • Standardy gastroenterologiczne, hepatologiczne i żywieniowe w praktyce lekarza rodzinnego i pediatry, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, 2017
  • Warszawskie Dni Nauki O Żywieniu Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, 2017
  • Konferencja dietetyki sportowej, 2017
  • Interpretacja parametrów biochemicznych w kontekście ryzyka chorób sercowo – naczyniowych, 2017
  • Gastroenterologia dziecięca, Żywienie i profilaktyka zdrowotna, 2017
  • Podstawy żywienia klinicznego w onkologii, 2017
  • Evidence-Based Nutrition: The Problem of Proof, 2017
  • Overview of the Nutritional and Health Attributes of Soy,  2017
  • Repetytorium z neurologii, 2017
  • Polimorfizmy i zaburzenia metylacji w schorzeniach mózgu, 2017
  • Cutting through the Cholesterol Confusion, 2017
  • Bariera krew-mózg-jelito. Implikacje terapeutyczne ze szczególnym uwzględnieniem probiotyków, 2017
  • Jak zaburzenia bariery jelitowej mogą wywoływać skutki ogólnoustrojowe – rola układu immunologicznego, 2017
  • Dietary Interventon for Type 2 Diabetes and its Complications, 2016
  • Zaawansowane terapie żywieniowe w autyzmie, 2017
  • Żywienie w cukrzycy typu 1, 2016
  • Rzadkie choroby metaboliczne, Uniwersytet Rzeszowski, 2016
  • Medyczne aspekty żywienia człowieka, 2016
  • Medicine and Vegetarian Nutrition, Berlin, 2016
  • Dopamine, Diabetes and Dementria, 2016
  • Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, 2016
  • Nowości i kontrowersje w leczeniu nowotworów układu pokarmowego, 2016
  • Wyzwania i pułapki terapeutyczne w leczeniu zaburzeń odżywiania, Instytut Psychiatrii i Neurologii, 2016
  • Żywienie w chorobach tarczycy, 2015
  • Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a evidence-based nutrition, 2015
  • Praktyczne aspekty diagnostyczne chorób w poradnictwie dietetycznym, 2015
  • Szkolenie z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci, 2014
  • Neuroendokrynoimmunologia w medycynie, Wydział Biologii Uniwersytet Warszawski (wolny słuchacz), 2013

Biorę aktywny udział w różnych konferencjach naukowych i medycznych, a także piszę artykuły naukowe i popularnonaukowe.

Moje artykuły i publikacje możesz przeczytać m.in. w magazynach branżowych i medycznych Monografia Żywienie w praktyce klinicznejPediatrii po dyplomiePostępy Dietetyki w Geriatrii i GerontologiiFood ForumFood Expert.

Kilka wybranych wystąpień na konferencjach naukowych i branżowych możesz zobaczyć tutaj (rozwiń).

  • Dieta planetarna w praktyce – jak wprowadzać zmiany?, Konferencja Kardiologia Prewencyjna, 2022,
  • Dieta wegetariańska i wegańska u dzieci i młodzieży, IV Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, 2022,
  • Zastosowanie diety low FODMAP na diecie roślinnej, IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Żywienie Bez Granic, 2021
  • Prowadzenie wykładu “Dieta roślinna a tarczyca”, Konferencja “Diety roślinne – wady i zalety”, 2020
  • Wystąpienie na X Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica, 2020
  • Dieta roślinna a tarczyca, Konferencja “Diety roślinne – wady i zalety”, Warszawa, 2020
  • Dieta roślinna w chorobie Hashimoto, I Konferencja Medyczna w Gdyni: Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące, Gdynia 2019
  • Monitorowanie pacjentów na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, IX Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica 2019, Łódź 2019
  • Dieta roślinna u dzieci,  I Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Uniwersytet Medyczny, Warszawa 2019
  • Dieta roślinna w czasie ciąży, I Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Warszawa 2019
  • Dieta roślinna u osób starszych, Dietetyka Gerontologiczna – Wyzwania i Szanse” Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2019
  • Dieta wegańska w praktyce, Szkoła Medyczna, Opole, 2018
  • Jak zbilansować dietę kobiety ciężarnej i karmiącej na diecie wegańskiej?, IV Ogólnopolska Konferencja Standardy Leczenia Dietetycznego – Warszawa, 2018
  • Diety roślinne w żywieniu niemowląt i małych dzieci, I Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce, Łódź 2018
  • Dieta wegetariańska w insulinooporności, II Konferencja Insulinooporność Problem XXI Wieku – Warszawa, 2018
  • Whole-food, plant-based dla każdego, Uniwersytet Medyczny – SKN Medycyny Stylu Życia WUM – Warszawa, 2018
  • Skuteczna diagnostyka w gabinecie dietetycznym, Konferencja Food Forum, Poznań, 2017

Pracuję przede wszystkim z:

  • osobami na diecie roślinnej, wegetariańskiej, wegańskiej, osobami ograniczającymi produkty odzwierzęce w diecie,
  • osobami z różnymi schorzeniami i chorobami (m.in. cukrzyca typu 2, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, chorobami tarczycy, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, pcos, łuszczyca, endometrioza, IBS, nietolerancja histaminy, sibo),
  • osobami z anemią z niedoboru żelaza i witaminy B12,
  • osobami z hemochromatozą,
  • kobietami w ciąży i laktacji,
  • rodzicami niemowląt i małych dzieci na diecie roślinnej.

Pracuję z pacjentami tylko online (mailowo, telefonicznie i przez rozmowy wideo). Poniżej przedstawiam przykładowe formy współpracy. Jeżeli jesteś zainteresowany/a współpracą dietetyczną ze mną i Twoja wizja jest inna, niż ta w poniższych przykładach, opisz w kwestionariuszu na dole strony, czego potrzebujesz i szczegóły omówimy mailowo.

  • 2 konsultacje dietetyczne online. Pierwsza konsultacja trwa około 60-90 minut (w zależności od potrzeb pacjenta), druga około 30-60 minut.
  • 7-dniowy indywidualny jadłospis do powtarzania i modyfikacji. Jadłospis jest zawsze dopasowany do pacjenta i indywidualny, dzięki czemu pacjenci naprawdę go stosują i wiedzą, jak modyfikować posiłki. Jego wstępną strukturę omawiamy podczas pierwszej konsultacji, a podczas kolejnych spotkań ewentualnie go modyfikujemy. Zawiera plan na 7 dni (posiłki wraz z przepisami) oraz porady, jak podmieniać produkty, aby budować zupełnie nowe potrawy na przyszłość.
  • Indywidualne zalecenia dietetyczne dopasowane do zdrowia, stylu życia i możliwości kulinarnych pacjenta. Te zalecenia to nie tylko dieta 🙂
  • Analiza wyników badań. Sugestie nowych badań. Monitoring dalszych wyników.
  • Analiza suplementów oraz zalecenia dalszej suplementacji.
  • Kontakt mailowy pomiędzy konsultacjami i ewentualnie do miesiąca po ostatnim spotkaniu, jeżeli jest potrzeba podesłania wyników badań i sprawdzenia np. poprawności wdrożonej suplementacji.
  • Podczas kolejnych konsultacji kontrolnych edukacja żywieniowa pacjenta i nauka komponowania posiłków. Pacjenci wiedzą, jak jeść na przyszłość, nie tylko podczas współpracy.
  • Mini e-book z pomysłami na posiłki.
  • Ceny konsultacji kontrolnych: 150 – 250 zł (w zależności od potrzeb pacjenta i rodzaju współpracy, np. nad planem żywieniowym lub posiłkami pacjenta).
  • 3 konsultacje dietetyczne online. Pierwsza konsultacja trwa około 60-90 minut (w zależności od potrzeb pacjenta), druga około 30-60 minut.
  • 2 jadłospisy 7-dniowe do powtarzania i modyfikacji. Jadłospisy są zawsze dopasowane do pacjenta i indywidualne, dzięki czemu pacjenci naprawdę je stosują i widzą, jak modyfikować posiłki. Wstępną strukturę jadłospisów omawiamy podczas pierwszej konsultacji, a podczas kolejnych spotkań ewentualnie je modyfikujemy. Każdy jadłospis zawiera plan na 7 dni (posiłki wraz z przepisami) oraz porady, jak podmieniać produkty, aby budować zupełnie nowe potrawy na przyszłość.
  • Wszystko, co zawiera Pakiet I.
  • 5 konsultacji dietetycznych online. Pierwsza konsultacja trwa około 60-90 minut (w zależności od potrzeb pacjenta), druga około 30-60 minut.
  • 2 jadłospisy 7-dniowe do powtarzania i modyfikacji.
  • Wszystko, co zawiera Pakiet I.
  • Omówienie diety, wyników badań i suplementacji.
  • Zalecenia wysłane na maila w ciągu 2 dni roboczych.
  • Mini e-book z pomysłami na posiłki.
  • Konsultacje mailowe opierają się na przejrzeniu wypełnionego przez pacjenta kwestionariusza i wyników badań i wysłaniu w mailu zaleceń dotyczących diety, suplementacji. Zalecenia wysyłam do 7 dni roboczych.
  • Ten rodzaj współpracy możesz również rozszerzyć, jeżeli podczas konsultacji uznasz, że potrzebujesz czegoś więcej (np. jadłospisu)
  • Konsultacje kontrolne – 150 – 250 zł  (w zależności od potrzeb pacjenta i rodzaju współpracy, np. nad planem żywieniowym lub posiłkami pacjenta).
  • Omówienie diety, wyników badań i suplementacji.
  • Zalecenia + 7-dniowy jadłospis wysłane na maila w ciągu 7 dni roboczych.
  • Mini e-book z pomysłami na posiłki.
  • Konsultacje mailowe opierają się na przejrzeniu wypełnionego przez pacjenta kwestionariusza i wyników badań i wysłaniu w mailu zaleceń dotyczących diety, suplementacji. Zalecenia wysyłam do 7 dni roboczych.

Opinie:

Opinie pochodzą z opinii w Google, Facebooka i wiadomości mailowych od pacjentów.

Umów się na konsultację

Sprawdź regulamin usługi w tym miejscu: regulamin.



    Numer konta:

    VeloBank: 34146011812025535497120001

    SWIFT: GBGCPLPK

    IBAN: PL