Współpraca

Mgr Iwona Kibil

Od lat pracuję aktywnie z pacjentami na dietach roślinnych i sama stosuję taką dietę. Na co dzień pracuję z:

  • Osobami na diecie roślinnej, wegetariańskiej, wegańskiej, osobami ograniczającymi produkty odzwierzęce w diecie,
  • Osobami z różnymi schorzeniami i chorobami (m.in. cukrzyca typu 2, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, chorobami tarczycy, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, pcos, łuszczyca, endometrioza, tężyczka, IBS, nietolerancja histaminy, sibo),
  • Osobami z anemią z niedoboru żelaza i/lub witaminy B12,
  • Osobami z hemochromatozą,
  • Kobietami w ciąży i laktacji,
  • Rodzicami niemowląt i małych dzieci na diecie roślinnej.

Napisałam dwie książki wydane przez wydawnictwo PZWL: Wege. Dieta roślinna w praktyce” i “Wegerodzina“.

Jestem współautorką kilku e-booków (możesz je znaleźć tutaj) i artykułów naukowych oraz popularnonaukowych.

Aktywnie biorę udział w różnych konferencjach naukowych i medycznych, a także piszę artykuły naukowe i popularnonaukowe.

Moje artykuły i publikacje możesz przeczytać m.in. w magazynach branżowych i medycznych Monografia Żywienie w praktyce klinicznej, Pediatrii po dyplomie, Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii, Food Forum, Food Expert.

Jestem autorką podrozdziału o dietach wegetariańskich w podręczniku “Żywienie w chorobach serca“ wydanym przez wydawnictwo PZWL pod red. prof. Piotra Jankowskiego i dr Michała Czapli.

Ukończyłam certyfikowany kurs specjalistyczny dla dietetyków “Dieta low FODMAP przy IBS” na Monash University.

  • Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (NCZJ) z uwzględnieniem programu ModuLife jako metody leczenie żywieniowego w chorobie Leniowskiego-Crohna, 2021
  • Dlaczego problem SIBO nawraca, 2021
  • Supporting Hormones With Functional Nutrition, Dietitian Central, 2021
  • A Functional Medicine Approach to Hashimoto’s Thyroiditis: When Your Patient is Still Symptomatic After Treatment, Dietitian Central, 2021
  • Insulinooporność i endokrynopatie towarzyszące w gabinecie dietetyka, 2020
  • FODMAP Diet for IBS – Dietitian course, Monash University Australia, 2020-2021
  • SIBO Histamine Bi-Phasic Diet Masterclass, Nirala Jakobi, 2020
  • Plant-based Nutrition and Heart Disease, 2020
  • Healing Histamine Intolerance With Functional Nutrition, Dietitian Central, 2020
  • Small Intenstinal Bacterial Overgrowth, 2020
  • Clinical insight into vitamin B12, 2020
  • Advanced SIBO Case Management Course, Nirala Jakobi, 2020
  • Healing IBS with diet”, 2019
  • Step-By-Step treatment plan for SIBO, 2019
  • Understanding nutrition for hypothyroidism, 2018
  • Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu – co dietetyk wiedzieć powinien?” / Sekcja Wrodzonych Wad Metabolizmu Polskiego Towarzystwa Dietetyki, 2017
  • Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, Gdański Uniwersytet Medyczny, Katedra Żywienia Klinicznego i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, 2017
  • Standardy gastroenterologiczne, hepatologiczne i żywieniowe w praktyce lekarza rodzinnego i pediatry, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, 2017
  • Warszawskie Dni Nauki O Żywieniu Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, 2017
  • Konferencja dietetyki sportowej, 2017
  • Interpretacja parametrów biochemicznych w kontekście ryzyka chorób sercowo – naczyniowych, 2017
  • Gastroenterologia dziecięca, Żywienie i profilaktyka zdrowotna, 2017
  • Podstawy żywienia klinicznego w onkologii, 2017
  • Evidence-Based Nutrition: The Problem of Proof, 2017
  • Overview of the Nutritional and Health Attributes of Soy,  2017
  • Repetytorium z neurologii, 2017
  • Polimorfizmy i zaburzenia metylacji w schorzeniach mózgu, 2017
  • Cutting through the Cholesterol Confusion, 2017
  • Bariera krew-mózg-jelito. Implikacje terapeutyczne ze szczególnym uwzględnieniem probiotyków, 2017
  • Jak zaburzenia bariery jelitowej mogą wywoływać skutki ogólnoustrojowe – rola układu immunologicznego, 2017
  • Dietary Interventon for Type 2 Diabetes and its Complications, 2016
  • Zaawansowane terapie żywieniowe w autyzmie, 2017
  • Żywienie w cukrzycy typu 1, 2016
  • Rzadkie choroby metaboliczne, Uniwersytet Rzeszowski, 2016
  • Medyczne aspekty żywienia człowieka, 2016
  • Medicine and Vegetarian Nutrition, Berlin, 2016
  • Dopamine, Diabetes and Dementria, 2016
  • Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, 2016
  • Nowości i kontrowersje w leczeniu nowotworów układu pokarmowego, 2016
  • Wyzwania i pułapki terapeutyczne w leczeniu zaburzeń odżywiania, Instytut Psychiatrii i Neurologii, 2016
  • Żywienie w chorobach tarczycy, 2015
  • Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a evidence-based nutrition, 2015
  • Praktyczne aspekty diagnostyczne chorób w poradnictwie dietetycznym, 2015
  • Szkolenie z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci, 2014
  • Neuroendokrynoimmunologia w medycynie, Wydział Biologii Uniwersytet Warszawski (wolny słuchacz), 2013
  • Dieta planetarna w praktyce – jak wprowadzać zmiany?, Konferencja Kardiologia Prewencyjna, 2022,
  • Dieta wegetariańska i wegańska u dzieci i młodzieży, IV Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, 2022,
  • Zastosowanie diety low FODMAP na diecie roślinnej, IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Żywienie Bez Granic, 2021
  • Prowadzenie wykładu “Dieta roślinna a tarczyca”, Konferencja “Diety roślinne – wady i zalety”, 2020
  • Wystąpienie na X Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica, 2020
  • Dieta roślinna a tarczyca, Konferencja “Diety roślinne – wady i zalety”, Warszawa, 2020
  • Dieta roślinna w chorobie Hashimoto, I Konferencja Medyczna w Gdyni: Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące, Gdynia 2019
  • Monitorowanie pacjentów na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, IX Ogólnopolska Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica 2019, Łódź 2019
  • Dieta roślinna u dzieci,  I Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Uniwersytet Medyczny, Warszawa 2019
  • Dieta roślinna w czasie ciąży, I Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Warszawa 2019
  • Dieta roślinna u osób starszych, Dietetyka Gerontologiczna – Wyzwania i Szanse” Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2019
  • Dieta wegańska w praktyce, Szkoła Medyczna, Opole, 2018
  • Jak zbilansować dietę kobiety ciężarnej i karmiącej na diecie wegańskiej?, IV Ogólnopolska Konferencja Standardy Leczenia Dietetycznego – Warszawa, 2018
  • Diety roślinne w żywieniu niemowląt i małych dzieci, I Konferencja Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce, Łódź 2018
  • Dieta wegetariańska w insulinooporności, II Konferencja Insulinooporność Problem XXI Wieku – Warszawa, 2018
  • Whole-food, plant-based dla każdego, Uniwersytet Medyczny – SKN Medycyny Stylu Życia WUM – Warszawa, 2018
  • Skuteczna diagnostyka w gabinecie dietetycznym, Konferencja Food Forum, Poznań, 2017

Jak mogę Ci pomóc?

Publikacje

Konferencje

Spotkania

Eventy

Konsultacje

Skontaktuj się ze mną:

kontakt@wegecentrum.pl

tel. 733053928

Uwaga: Preferuję kontakt mailowy. Jeżeli nie odbieram, wyślij mi sms (oddzwonię) lub maila.