Opublikowano Dodaj komentarz

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

 

Składniki na 3-4 porcje:

    • 1 cebula

    • 3 duże pomidory (najlepiej pachnące pomidorem ?)

    • 2 puszki fasoli czerwonej lub białej (lub 3-4 szklanki ugotowanej)

    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    • przyprawy: po 2 łyżeczki majeranku, oregano, papryki słodkiej, po 1 łyżeczce papryki ostrej, soli, czegoś słodkiego (ksylitol lub syrop np. dakylowy), 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu (można dać więcej).

Fasola w sosie pomidorowym

Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska FoodPhhoto by Kate

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać i wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, wstawić na gaz i zagotować.

  2. Kiedy się zagotuje, dodać pokrojone na kawałki pomidory i dodać jeszcze trochę wody (tak mniej więcej ok połowy zawartości pomidorów).

  3. Dusić przez kilka minut z przyprawami następnie dodać koncentrat pomidorowy i fasolę.

  4. Jeżeli używasz z puszki, przepłucz ją najpierw na sitku.

  5. Całe danie trzeba podgotować przez kilka minut na niewielkim ogniu i doprawić jeszcze opcjonalnie.

Fasola w sosie pomidorowym

Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska FoodPhhoto by Kate


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.