Hummus
Klasyczny hummus, wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by przygotować hummus, który możesz przechowywać w lodówce kilka dni.
Składniki:
-
2 szklanki ciecierzycy ugotowanej (lub z puszki lub zawekowanej)
-
2 łyżki białego sezamu lub 1 duża czubata łyżka pasty tahini
-
1-2 łyżki soku z cytryny
-
przyprawy: pieprz, kumin, sól
-
około 1/2 szklanki zimnej wody (dla konsystencji)
Przygotowanie:
-
Jeżeli mamy już gotową pastę tahini, wystarczy wrzucić ją do blendera i zmiksować z ciecierzycą i przyprawami powoli dolewając wodę dla konsystencji. Na koniec doprawić jeszcze i zmiksować.
-
Jeżeli mamy sezam, to wsypujemy go na patelnię i przez kilka sekund podpiekamy, aby zrobił się zarumieniony. Następnie przesypujemy na talerz i czekamy aż przestygnie. Kiedy przestygnie, mielimy go w młynku do kawy i dosypujemy do ciecierzycy. Miksujemy, jak w punkcie 1.