Opublikowano Dodaj komentarz

Ciasto jaglano-makowe

ciasto_jaglano_makowe

Ciasto jaglano-makowe to alternatywa dla tradycyjnego sernika. Zamiast sera w przepisie została użyta kasza jaglana, a całość połączona jest z pyszną masą makową.

 

Składniki na masę “serową”:

  • kasza jaglana 2 szklanki

  • woda – 4 szklanki

  • mleko sojowe niesłodzone (2 szklanki)

  • rodzynki/daktyle namoczone wcześniej – 1 szklanka

  • 3 cytryny

 

Składniki na masę makową:

  • mak zmielony – 2 szklanki

  • rodzynki/daktyle lub figi namoczone wcześniej

  • 2/3 – 1 szklanka (w zależności od upodobania do smaku słodkiego)

 

Przygotowanie:

  1. Mak zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin.

  2. Gotujemy kasze na wodzie (można także na mleku sojowym), następnie miksujemy z sokiem z cytryny i mlekiem aby uzyskać gładką konsystencję, dodajemy suszone owoce (tyle, aby uzyskać pożądaną słodycz).

  3. Próbujemy w smaku, powinno być serowe. Jeżeli jest ok, to przekładamy ciasto na nasmarowaną olejem blachę.

  4. Mak mielimy z suszonymi owocami (trzeba trochę go pomielić, aby masa była gładka).

  5. Kiedy masa będzie gotowa, kładziemy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika.

  6. Pieczemy w około 175 C przez 40 – 50 minut.

  7. Można również nie piec i zrobić na zimno, wystarczy schłodzić w lodówce.

  8. Do masy serowej można dodać trochę całych rodzynek.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.