Hummus
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Hummus

Klasyczny hummus, wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by przygotować hummus, który możesz przechowywać w lodówce kilka dni.

 

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej (lub z puszki lub zawekowanej)

  • 2 łyżki białego sezamu lub 1 duża czubata łyżka pasty tahini

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • przyprawy: pieprz, kumin, sól

  • około 1/2 szklanki zimnej wody (dla konsystencji)

 

Przygotowanie:

  1. Jeżeli mamy już gotową pastę tahini, wystarczy wrzucić ją do blendera i zmiksować z ciecierzycą i przyprawami powoli dolewając wodę dla konsystencji. Na koniec doprawić jeszcze i zmiksować.

  2. Jeżeli mamy sezam, to  wsypujemy go na patelnię i przez kilka sekund podpiekamy, aby zrobił się zarumieniony. Następnie przesypujemy na talerz i czekamy aż przestygnie. Kiedy przestygnie, mielimy go w młynku do kawy i dosypujemy do ciecierzycy. Miksujemy, jak w punkcie 1.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.