Opublikowano Dodaj komentarz

Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem

Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem

Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem

 

Składniki:

    • 1 szklanka suchej soczewicy,

    • 3 łyżki pestek słonecznika,

    • 1,5 łyżki zmielonych płatków owsianych,

    • 1 łyżka siemienia lnianego,

    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

    • Przyprawy: cząber, garam masala, pieprz, czubryca zielona, oregano, sól, płatki drożdżowe.

Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2,5.

  2. Kiedy się ugotuje, przerzucić ją na sitko lub durszlak i odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.

  3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 C.

  4. Kiedy soczewica stanie się trochę bardziej gęsta, dodać do niej pestki, zmielone płatki, siemię, koncentrat i wszystko wymieszać.

  5. Doprawić wedle uznania (próbować). Jeżeli soczewica jest jeszcze luźna i mokra, odstawić na kilka minut ponownie.

  6. Po tym czasie lepić w rękach małe kotleciki, układać je na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 30 minut.

  7. Można zrobić panierkę z siemienia lnianego.

Surówka z kapusty pekińskiej

 Składniki:

  •        Kapusta pekińska – 150 g

  •        Musztarda – 1 łyżeczka (10g.)

  •        Olej lniany/oliwa/olej z lnianki – 5 g lub orzechy włoskie 10 g

 

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekać, wymieszać z musztardą, olejem i doprawić.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.