Opublikowano Dodaj komentarz

Zupa krem z dyni i batatów

Zupa krem z dyni i batatów

Zupa krem z dyni i batatów to nasza propozycja niezwykle prostej i pysznej jesiennej zupy na chłodniejsze dni. Jeżeli nie jesteś fanem dyni, śmiało możesz zamienić ją na marchewkę lub przygotować zupę wyłącznie z batatów. Zupa będzie równie smaczna.

Czego potrzebujesz do przygotowania zupy krem z dyni i batatów?

  • ok. 400 g batatów (obranych i pokrojonych w kostke)
  • ok. 400 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • ząbek czosnku (obrany i rozgnieciony)
  • 2-3 plasterki imbiru (obranego i posiekanego)
  • ok. 400 ml mleka kokosowego (płynnego, z kartonika, o dobrym składzie)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • ok. 100 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:

  • pestki słonecznika i płatki migdałowe (podprażone na patelni)
  • posiekana natka pietruszki

Opcjonalnie:

  • kulki zbożowe z pomidorami
  • Soczewica czerwona lub tofu jako źródło białka, jeżeli zupa będzie pełnym daniem. Tofu możesz pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Soczewicę po prostu ugotuj i dodaj do zupy. Porcja dla jednej osoby to około 80-100 g gotowego produktu. – Komentarz od Iwony 🙂

Zupa krem z dyni i batatów

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir i chwilkę podsmaż.
  • Następnie dodaj bataty i dynię, zalej bulionem i mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.
  • Całość zmiksuj na gładki krem.
  • W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  • Na koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Podawaj z prażonymi pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi. Posyp natką pietruszki.
  • Możesz również dodać kulki zbożowe z pomidorami (opcjonalnie).

Sprawdź inne nasze propozycje na zupy – tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.