Ciasto jaglano-makowe
Ciasto jaglano-makowe to alternatywa dla tradycyjnego sernika. Zamiast sera w przepisie została użyta kasza jaglana, a całość połączona jest z pyszną masą makową.
Składniki na masę “serową”:
-
kasza jaglana 2 szklanki
-
woda – 4 szklanki
-
mleko sojowe niesłodzone (2 szklanki)
-
rodzynki/daktyle namoczone wcześniej – 1 szklanka
-
3 cytryny
Składniki na masę makową:
-
mak zmielony – 2 szklanki
-
rodzynki/daktyle lub figi namoczone wcześniej
-
2/3 – 1 szklanka (w zależności od upodobania do smaku słodkiego)
Przygotowanie:
-
Mak zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin.
-
Gotujemy kasze na wodzie (można także na mleku sojowym), następnie miksujemy z sokiem z cytryny i mlekiem aby uzyskać gładką konsystencję, dodajemy suszone owoce (tyle, aby uzyskać pożądaną słodycz).
-
Próbujemy w smaku, powinno być serowe. Jeżeli jest ok, to przekładamy ciasto na nasmarowaną olejem blachę.
-
Mak mielimy z suszonymi owocami (trzeba trochę go pomielić, aby masa była gładka).
-
Kiedy masa będzie gotowa, kładziemy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika.
-
Pieczemy w około 175 C przez 40 – 50 minut.
-
Można również nie piec i zrobić na zimno, wystarczy schłodzić w lodówce.
-
Do masy serowej można dodać trochę całych rodzynek.