swiateczny_bigos
Przepisy

Świąteczny bigos

Bigos to chyba obowiązkowa potrawa na świątecznych stołach. Nie zapomnij jednak o dodaniu do bigosu źródła roślinnego białka. Świetnie sprawdzi się tu tofu wędzone lub ciecierzyca.

Składniki:

  • kapusta kiszona – 1 część

  • kapusta biała – 1 część

  • marchewka – 1 część

  • pieczarki – 1 część

  • 2 cebule białe – 1/4 części w porównaniu do zawartości garnka

  • 2 kostki tofu wędzonego (chyba że robimy naprawdę duży gar, wtedy więcej)

  • przyprawy: pieprz, papryka wędzona

bigos

Przyrządzanie:

  1. Kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka i dusimy w wodzie (zalać do około 1/4 zawartości kapusty).

  2. Marchewkę trzemy na tarce, dodajemy do garnka.

  3. Pieczarki i cebulę kroimy, dusimy osobno na oleju (jeżeli ktoś woli w ten sposób) lub wrzucamy do garnka (ja tak robię).

  4. Dusimy wszystko na małym ogniu przez około 3 godz.

  5. Na koniec dodajmy tofu pokrojone w kostkę, paprykę wędzoną i pieprz.

  6. Bigos przechodzi wędzonym tofu. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy postoi w lodówce i smaki się “przegryzą”.


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.