Placki warzywne z mąką ciecierzycy
Takie placki warzywne będą idealną przekąską zarówno dla małych dzieci (wtedy nie solić), kobiet w ciąży czy nawet osób odchudzających się. Mąka z ciecierzycy jest świetnym źródłem białka i żelaza.
Składniki na ciasto:
-
Mąka z ciecierzycy – 2/3 szklanki (100 g)
-
Mąka jaglana (można spróbować z inną) – 1/3 szklanki (50 g)
-
Napój roślinny bez cukru – 1 szklanka (240 ml)
-
Brokuł ugotowany i posiekany – 1 szklanka
-
Papryka czerwona posiekana – 100 g (1/2 sztuki)
-
Olej rzepakowy – 1 łyżka (do ciasta)
-
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (można bez)
-
Sól – szczypta (lub bez, jeżeli jest to dla małych dzieci)
-
Pieprz – 1 łyżeczka
-
Kurkuma – 1 łyżeczka
-
Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
-
Połączyć ze sobą składniki suche na ciasto, wymieszać. Następnie dodać składniki mokre i wymieszać ponownie. Ciasto powinno być dość gęste.
-
Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie.
Uwagi:
Placki warzywne mogą być z dodatkiem innych warzyw i/lub przypraw. Dla osób niemających problemów z zespołem jelita nadwrażliwego mogą być też z cebulą, szczypiorkiem lub porem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pobierz darmowe materiały:
Przykładowy jadłospis roślinny 7-dniowy
Źródła żelaza w diecie roślinnej
Źródła wapnia na diecie roślinnej
Źródła kwasów OMEGA3 na diecie roślinnej
Suplementacja – dieta roślinna u dzieci