Opublikowano Dodaj komentarz

Curry z dynią i fasolką szparagową

Curry z dynią i fasolką szparagową

Curry z dynią i fasolką szparagową, to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznego, pełnowartościowego posiłku. Fasolkę możesz wymienić na ciecierzycę lub soczewicę, a dynię na bataty. Wszystko zależy od tego, co masz aktualnie w lodówce oraz od Twoich upodobań.

Składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej

  • 1 cebula szalotka

  • 3 liście kapusty pekińskiej

  • 200 g dyni 

  • 180 g tofu wędzonego

  • 200 g mleczka kokosowego

  • 1-2 łyżki pasty curry

  • 100 g ryżu brązowego

  • kolendra/pietruszka

Curry z dynią i fasolką szparagową

Przygotowanie:

  1. Tofu i warzywa pokroić (oprócz fasolki). Wstawić ryż do gotowania.

  2. Patelnię rozgrzać, a następnie dodać 2-3 łyżki mleczka kokosowego i pastę curry. Rozprowadzić ją dokładnie.

  3. Dość szybko dorzucić pokrojone wcześniej warzywa. Chwilę przesmażyć.

  4. Dodać mleczko kokosowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

  5. Dodać tofu i jeszcze chwilę dusić. Doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, chilli.

  6. Podać z ryżem posypane kolendrą lub natką pietruszki.


    Autorka przepisu – Katarzyna Rećko

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.