Opublikowano Dodaj komentarz

Naleśniki z mąki ciecierzycy

Naleśniki z mąki ciecierzycy
Składniki na ciasto:
  • Mąka z ciecierzycy – 1/2 szklanki
  • Mąka jaglana (można spróbować z inną) – 1/2 szklanki
  • Napój roślinny – 1 szklanka
  • Woda – około 3 łyżki (dodać więcej, jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Sól – szczypta
Masa:
  • Jogurt kokosowy bez cukru (może być każdy inny jogurt lub twarożek z tofu na słodko)
Dodatki:
  • Rozmrożone wiśnie (lub inne owoce)
Przygotowanie:
  1. Połączyć ze sobą składniki suche na ciasto, wymieszać.
  2. Dodać napój roślinny, olej i wodę dla konsystencji. Ciasto powinno być, jak na naleśniki. Nie za gęste, ale również nie za rzadkie.
  3. Smażyć naleśniki z dwóch stron na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni.
  4. Przełożyć twarożkiem/jogurtem. Dodać owoce.
 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co powiecie na naleśniki z mąki jaglanej i ciecierzycy? Za chwilę dodaję na bloga.

Post udostępniony przez Iwona Kibil dietitian ? (@iwonakibil_vegetitian)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.