Opublikowano Dodaj komentarz

Placki warzywne z mąką ciecierzycy

placki_z_maki_z_ciecierzycy

Takie placki warzywne będą idealną przekąską zarówno dla małych dzieci (wtedy nie solić), kobiet w ciąży czy nawet osób odchudzających się. Mąka z ciecierzycy jest świetnym źródłem białka i żelaza. 

Składniki na ciasto:
  • Mąka z ciecierzycy – 2/3 szklanki (100 g)
  • Mąka jaglana (można spróbować z inną) – 1/3 szklanki (50 g)
  • Napój roślinny bez cukru  – 1 szklanka (240 ml)
  • Brokuł ugotowany i posiekany – 1 szklanka
  • Papryka czerwona posiekana – 100 g (1/2 sztuki)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (do ciasta)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (można bez)
  • Sól – szczypta (lub bez, jeżeli jest to dla małych dzieci)
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Połączyć ze sobą składniki suche na ciasto, wymieszać. Następnie dodać składniki mokre i wymieszać ponownie. Ciasto powinno być dość gęste.
  2. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie.
Uwagi:
Placki warzywne mogą być z dodatkiem innych warzyw i/lub przypraw. Dla osób niemających problemów z zespołem jelita nadwrażliwego mogą być też z cebulą, szczypiorkiem lub porem.

 

 

 

Pobierz darmowe materiały:

Przykładowy jadłospis roślinny 7-dniowy

Źródła żelaza w diecie roślinnej

Źródła wapnia na diecie roślinnej

Źródła kwasów OMEGA3 na diecie roślinnej

Suplementacja – dieta roślinna u dzieci

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.