Opublikowano 2 komentarze

Wegańskie ciasto czekoladowe

ciasto_czekoladowe

Czy aby przygotować pyszne wegańskie ciasto czekoladowe, potrzebujesz wyjątkowych składników? Nie! Jeżeli nie lubisz spędzać godzin na pieczeniu, a masz ochotę na roślinne ciasto w wersji zdrowej, ten przepis jest dla ciebie.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka napoju roślinnego (bez cukru)

Polewa:

  • kilka kawałków gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego
  • 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy miksera lub  łyżki.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 st. C i piecz przez ok. 35 minut.
  3. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w napoju roślinnym. Dodaj ksylitol i wymieszaj.
  4. Przygotowaną polewą polej ostudzone ciasto.

Jeżeli lubisz desery, na pewno spodoba ci się również przepis na jabłecznik z ciecierzycą.

 

2 komentarze do “Wegańskie ciasto czekoladowe

  1. Jaka mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenna ? Niestety nie mogę spożywać mąki pszennej 🙁

    1. Może spróbuj z mieszanką mąk jaglanej i owsianej. Mam nadzieję, że wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.