
Wegańskie ciasto czekoladowe
Czy aby przygotować pyszne wegańskie ciasto czekoladowe, potrzebujesz wyjątkowych składników? Nie! Jeżeli nie lubisz spędzać godzin na pieczeniu, a masz ochotę na roślinne ciasto w wersji zdrowej, ten przepis jest dla ciebie.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka napoju roślinnego (bez cukru)
Polewa:
- kilka kawałków gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki napoju roślinnego
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy miksera lub łyżki.
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C i piecz przez ok. 35 minut.
- Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w napoju roślinnym. Dodaj ksylitol i wymieszaj.
- Przygotowaną polewą polej ostudzone ciasto.
Jeżeli lubisz desery, na pewno spodoba ci się również przepis na jabłecznik z ciecierzycą.


2 komentarze
Magda
Jaka mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenna ? Niestety nie mogę spożywać mąki pszennej 🙁
Iwona Kibil
Może spróbuj z mieszanką mąk jaglanej i owsianej. Mam nadzieję, że wyjdzie.