Naleśniki z mąki ciecierzycy
Składniki na ciasto:
-
Mąka z ciecierzycy – 1/2 szklanki
-
Mąka jaglana (można spróbować z inną) – 1/2 szklanki
-
Napój roślinny – 1 szklanka
-
Woda – około 3 łyżki (dodać więcej, jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta)
-
Olej rzepakowy – 1 łyżka
-
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
-
Sól – szczypta
Masa:
-
Jogurt kokosowy bez cukru (może być każdy inny jogurt lub twarożek z tofu na słodko)
Dodatki:
-
Rozmrożone wiśnie (lub inne owoce)
Przygotowanie:
-
Połączyć ze sobą składniki suche na ciasto, wymieszać.
-
Dodać napój roślinny, olej i wodę dla konsystencji. Ciasto powinno być, jak na naleśniki. Nie za gęste, ale również nie za rzadkie.
-
Smażyć naleśniki z dwóch stron na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni.
-
Przełożyć twarożkiem/jogurtem. Dodać owoce.
Wyświetl ten post na Instagramie.Co powiecie na naleśniki z mąki jaglanej i ciecierzycy? Za chwilę dodaję na bloga.