Piec_prostych_i_smacznych_sposobow_na_tofu
Przepisy

Pięć prostych i smacznych sposobów na tofu

Tofu to jeden z najpopularniejszych produktów w diecie roślinnej. To nie tylko świetne źródło wapnia, ale przede wszystkim bardzo wdzięczny produkt, z którego można przygotować wiele smacznych i pełnowartościowych dań.

W tym artykule skupię się na daniach wytrawnych. Wiecie już zapewne, że nasz zespół bezapelacyjnie należy do wielkich fanów tofu. Wiem jednak, że wiele osób obawia się tofu z różnych względów. Jedni ze względów zdrowotnych i z powodu krążących legend wokół soi (o tym, dlaczego nie warto bać się soi przeczytacie w artykule Iwony Kibil). Są jednak też osoby, które nie lubią tofu, choć właściwie nigdy go nie próbowały.

Tofu lubi marynaty i przyprawy. To dzięki przyprawom i marynatom tofu nie smakuje jak przysłowiowy „karton”. Osobiście nie zjem tofu w postaci surowej, dlatego też rozumiem wszystkich, którzy po spróbowaniu tofu surowego uznali, że tofu jest niesmaczne.

Jak przygotować tofu, aby było smaczne, a jednocześnie nie wymagało godzin marynowania w przyprawach i sosach?

Mam na to swoje sposoby, które stosuję od lat. Poniższe pomysły spotkały się z dużą aprobatą osób, niezależnie od stosowanej przez nich diety.

  1. Tofu nuggetsy

Jest wiele przepisów na nuggetsy z tofu. Osobiście ten, jest moim ulubionym. Nie wymaga wielu składników.

Potrzebujecie jedynie:

  • tofu naturalnego,
  • mąki z ciecierzycy (bądź pszennej, ryżowej),
  • ziaren sezamu,
  • soli i pieprzu.

Piec_prostych_i_smacznych_sposobow_na_tofu

Tofu kroicie w kostkę, plastry, trójkąty (według upodobań). Doprawiacie solą oraz pieprzem. Obtaczacie w mące i sezamie (nie martwicie się tym, że część sezamu odpadnie z tofu). Następnie, przekładacie tofu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujecie delikatnie olejem rzepakowym. Wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C – funkcja grill, i pieczecie ok. 20 min, aż tofu będzie złociste i chrupiące z wierzchu. Tofu również możecie usmażyć na oleju. Jest pyszne, chrupiące, idealne:

  • na kanapki,
  • do sałatek
  • do wrapów,
  • na obiad.

2) Tofu z warzywami na śniadanie

To prosty sposób na przygotowanie tofu, i świetna odmiana dla tofucznicy.

Potrzebujecie:

  • tofu naturalnego,
  • mąki kukurydzianej (lub innej),
  • soli, pieprzu,
  • cebuli suszonej,
  • warzyw: papryki, pora, marchewki, fasolki szparagowej,
  • oleju rzepakowego,
  • natki pietruszki.

Tofu kroicie w kostkę. Doprawiacie solą, pieprzem, cebulą suszoną. Dodajecie mąkę i mieszacie tak, aby każdy kawałek pokryty był mąką. Pora drobno siekacie, paprykę kroicie w kostkę/ słupki, marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekacie. Na patelni rozgrzewacie olej, wrzucacie tofu i chwilkę smażycie, mieszając, tak aby tofu nie przywarło do patelni. Gdy tofu lekko się przyrumieni, dodajecie pokrojone warzywa i chwilkę smażycie. Następnie dodajecie fasolkę mrożoną i smażycie kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujecie posiekaną natką pietruszki. Fani ostrych smaków, mogą do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili lub dodać świeżą do przygotowanej potrawki (ja tak właśnie robię).

3) Tofu grillowane

Tofu grillowane świetnie nadaje się do sałatki, ale też na kanapkę z dodatkiem zielonego pesto.

Potrzebujecie:

  • tofu naturalnego,
  • soli, pieprzu,
  • syropu klonowego,
  • sosu sojowego,
  • oleju sezamowego.

Piec_prostych_i_smacznych_sposobow_na_tofu

Tofu kroicie w plastry/ trójkąty. Doprawiacie solą i pieprzem. W miseczce łączycie ze sobą syrop klonowy, olej sezamowy oraz sos sojowy. Zalewacie tym tofu i mieszacie. Tofu można zostawić w tej zalewie na pół godziny, ale równie dobrze można od razu grillować. Ja wrzucam tofu na grilla elektrycznego, na papier do pieczenia (nie dodaję dodatkowo już tłuszczu), i grilluję kilka minut.

4) Tofucznica

Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na tofucznicę. Oto mój.

Potrzebujecie:

  • tofu naturalnego,
  • soli, pieprzu,
  • curry,
  • kurkumy,
  • kawałka pora,
  • oleju rzepakowego,
  • płatków drożdżowych,
  • napoju sojowego bez cukru,
  • posiekanej natki pietruszki i szczypiorku.

Pora posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie posiekanego pora. Podsmażcie, aż por lekko się zarumieni. Następnie dodajcie tofu pokruszone lub rozgniecione widelcem, dodajcie przyprawy (ilość wg upodobań), wymieszajcie i  chwilkę podsmażcie. Następnie dodajcie odrobinę napoju, tak aby tofucznica nie była zbyt sucha. Teraz czas na płatki drożdżowe, natkę pietruszki i szczypiorek.

5) Tofu w sosie słodko-kwaśnym.

Pamiętacie mój przepis na ciecierzycę w sosie słodko-kwaśnym?

W podobny sposób możecie przygotować tofu.

Jeżeli nie macie czasu na krojenie warzyw. Przygotujcie tofu: sól, pieprz, mąka kukurydziana. Usmażcie je. A następnie zalejcie sosem wg podanego wyżej przepisu.

Potem wystarczy podać tofu z ryżem, czy pieczonymi batatami i gotowe.

Wszystkie przepisy, które tutaj podałam, to najczęściej wykorzystywane przeze mnie sposoby na przygotowanie tofu. Są proste i pyszne.

A więcej inspiracji na tofu znajdziecie również na blogu w zakładce  przepisy. Wkrótce kolejny wpis o tofu, tym razem pojawią się inspiracje z tofu na słodko.

.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *