jablecznik_z_ciecierzyca
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Jabłecznik z ciecierzycą

Składniki na kruszonkę:
  • Mąka z ciecierzycy – 100 g
  • Mąka owsiana lub płatki owsiane – 100 g
  • Ksylitol – 100 g lub więcej (w zależności od preferencji smakowych)
  • Olej rzepakowy – 80 ml
  • Sól – szczypta
Masa:
  • Jabłka – kilka sztuk, około 3-4 lub więcej
  • Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
  1. Jabłka można pokroić na kawałki lub zetrzeć. Nie muszą być drobno pokrojone. Wymieszać je z cynamonem.
  2. Kruszonka: składniki suche wymieszać ze sobą, dodać olej i wymieszać całość. Nie będzie to ciasto do ugniecenia, raczej grudki i sypka konsystencja.
  3. Do niewielkiej foremki wsypać na dno część kruszonki, na nią ułożyć owoce i przysypać resztą kruszonki.
  4. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut (najlepiej jest sprawdzać, czy się nie przypala).

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.