Batonik kawowo-orzechowy
Batonik kawowo-orzechowy to proste połączenie kilku składników, z których powstaje zdrowa i pełnowartościowa przekąska.
Składniki na 12 batoników:
-
Orzechy laskowe – 110 g
-
orzechy nerkowca – 110 g
-
Rodzynki, suszone – 100 g
-
Kakao, proszek – 20 g
-
Kawa, napar bez cukru – 200 g
-
Białko roślinne Wild Berry Flavour – 20 g
-
płatki jaglane – 20 g
-
płatki owsiane – 20 g
Przygotowanie:
-
Rodzynki przelać ciepłą wodą, wypłukać z ewentualnych zanieczyszczeń.
-
Kawę mieloną zaparzyć w kubku (ja wsypałam 2 łyżeczki kawy ale spokojnie można 3) w 200 ml wody.
-
Do kawy wsypać rodzynki i moczyć je przez kilka minut. W tym czasie zmielić orzechy razem z płakami, kakao i odżywką na proszek.
-
Jak rodzynki zmiękną, odlać kawę (ale nie całkowicie, zostawić fusy na dnie) i wrzucić je razem z fusami do blendera.
-
Zmielić dokładnie z suchymi składnikami (ja dodałam szczyptę soli). Masa ma być gęsta. Jeżeli nie da rady zmielić jej w blenderze, można ugniatać rękami.
-
Kiedy masa jest gotowa, wyłożyć ją na papier śniadaniowy i ugnieść porządnie, uformować z niej prostokąt, który później będzie krojony. Ja układam na papierze, zawijam z każdego brzegu i wałkuję słoikiem (nie posiadam wałka do ciasta).
-
Kiedy masa będzie gotowa, można pokroić na kawałki (powinno wyjść 12 małych batoników około 35 grama każdy) lub schłodzić i pokroić później.
Wartość odżywcza batonika (1 sztuka = 35 g):
Wartość kaloryczna |
111 |
kcal |
Białko ogółem |
3,61 |
g |
Tłuszcz ogółem |
7,34 |
g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,99 |
g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
4,78 |
g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,98 |
g |
Węglowodany ogółem |
9,50 |
g |
Błonnik pokarmowy |
1,34 |
g |
Sacharoza |
0,71 |
g |
Magnez |
39,09 |
mg |
Żelazo |
1,01 |
mg |
Cynk |
0,68 |
mg |