Opublikowano Dodaj komentarz

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym to świetna i zdrowa alternatywa dla ciastek, które można dostać niemal w każdym sklepie. Ciasteczka owsiane nie zawierają cukru, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut.

 

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 1 szkl mleka sojowego

  • 2 łyżki inuliny

  • 2 łyżki ksylitolu (lub 3 łyżki rodzynek posiekanych) lub więcej, w zależności od preferencji

  • 1 średniej wielkości banan

  • trochę soli

 

Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 C. 2 szkl płatków zalać mlekiem, dodać składniki sypkie, banana i zmiksować.

  2. Kiedy masa będzie wymieszana, dodać 1 szkl płatków owsianych, wymieszać łyżką i odstawić na chwilę aby masa zgęstniała.

  3. Po około 20 minutach, kiedy masa będzie gęsta, wyłożyć blachę do ciasta papierem.

  4. Z masy formować kule, układać na blasze zachowując odstęp pomiędzy nimi (powinno wyjść ok 14 średniej wielkości ciasteczek).

  5. Kiedy wszystkie kule zostaną ułożone, rozgnieść je łyżką moczoną w wodzie (dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do łyżki). Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Ciasteczka wyjdą chrupiące.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.