Krem z czerwonej papryki i marchwi
Zupa krem z czerwonej papryki, idealna na jesień. Rozgrzewająca, intensywnie czerwona i przepyszna. Jest to krem z samych warzyw, ale jak masz ochotę zrobić z niego pełen posiłek (np. kolację), dodaj trochę czerwonej soczewicy podczas gotowania. Na pewno wyjdzie smaczna.
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 3 duże marchewki
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy do smaku: papryka słodka, ostra, pieprz, sól, ksylitol, oregano.
- Sok z cytryny-do smaku
Przygotowanie:
- Papryki umyć i pokroić na dowolne kawałki. Marchewki obrać i również pokroić.
- Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i zalać niewielką ilością wody, aby w niej pływały.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę.
- Po tym czasie warzywa wyjąć, przełożyć do garnka dodać jeszcze trochę wody dla konsystencji i zagotować.
- Doprawić wedle uznania i smaku wymienionymi przeze mnie przyprawami. Dodać szczyptę ksylitolu i trochę soku z cytryny dla przełamania smaku.
- Na koniec można dodać jeszcze na talerzu natkę pietruszki, oliwę, podprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub np. ugotowaną czarną soczewicę.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pobierz bezpłatne materiały:
Przykładowy jadłospis roślinny 7-dniowy
Źródła żelaza w diecie roślinnej
Źródła wapnia na diecie roślinnej
Źródła kwasów OMEGA3 na diecie roślinnej
Suplementacja – dieta roślinna u dzieci