Opublikowano Dodaj komentarz

Krem z czerwonej papryki i marchwi

Krem z czerwonej papryki i marchwi

Zupa krem z czerwonej papryki, idealna na jesień. Rozgrzewająca, intensywnie czerwona i przepyszna. Jest to krem z samych warzyw, ale jak masz ochotę zrobić z niego pełen posiłek (np. kolację), dodaj trochę czerwonej soczewicy podczas gotowania. Na pewno wyjdzie smaczna.

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 3 duże marchewki
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy do smaku: papryka słodka, ostra, pieprz, sól, ksylitol, oregano.
  • Sok z cytryny-do smaku

Krem z czerwonej papryki i marchwi

Przygotowanie:

  1. Papryki umyć i pokroić na dowolne kawałki. Marchewki obrać i również pokroić.
  2. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i zalać niewielką ilością wody, aby w niej pływały.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę.
  4. Po tym czasie warzywa wyjąć, przełożyć do garnka dodać jeszcze trochę wody dla konsystencji i zagotować.
  5. Doprawić wedle uznania i smaku wymienionymi przeze mnie przyprawami. Dodać szczyptę ksylitolu i trochę soku z cytryny  dla przełamania smaku.
  6. Na koniec można dodać jeszcze na talerzu natkę pietruszki, oliwę, podprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub np. ugotowaną czarną soczewicę.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krem z pieczonej papryki. Wrzucam na bloga, bo dzisiaj jest #redfriday a red friday to nie tylko wino 🔥🤭

Post udostępniony przez Iwona Kibil, dietitian 🌱 (@iwonakibil_vegetitian)

Pobierz bezpłatne materiały:

Przykładowy jadłospis roślinny 7-dniowy

Źródła żelaza w diecie roślinnej

Źródła wapnia na diecie roślinnej

Źródła kwasów OMEGA3 na diecie roślinnej

Suplementacja – dieta roślinna u dzieci

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.