Przepisy

Szybka zapiekanka z makaronem i sosem z ciecierzycy

Prosty i zarazem konkretny przepis na szybką zapiekankę z wykorzystaniem makaronu i ciecierzycy.

Czy kolacja może być tak prostym i jednocześnie zbilansowanym posiłkiem? Może!

Czy obiad może być kolacją? Może.

Wystarczy, że przygotujesz tę zapiekankę dzień wcześniej na kolację i zapakujesz do pracy na obiad.

Do przygotowania zapiekanki nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Bazę stanowi makaron, ciecierzyca i brokuł. Może to być wczorajszy makaron, wczorajszy brokuł a pozostałe dodatki możesz modyfikować.

Składniki na 4 porcje:

  • Ciecierzyca ugotowana lub z puszki 1 1/4 szklanki (238.0 g)
  • Śmietanka owsiana 1 opakowanie (250.0 g)
  • Kurkuma mielona – niepełna łyżeczka (4.0 g)
  • Pieprz czarny – 1/3 łyżeczki (1.2 g)
  • Sól – do smaku, około 3/4 łyżeczki na całość
  • Płatki drożdżowe 2 łyżki (20.0 g)
  • Makaron 2 szklanki suchego (140.0 g)
  • Brokuł 1 sztuka (500.0 g)
  • Natka pietruszki 4 łyżki (48.0 g)

Szybka zapiekanka z makaronem i sosem z ciecierzycy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Ciecierzycę wrzuć do blendera. Dodaj do niej śmietankę, płatki drożdżowe, kurkumę, pieprz i sól. Zmiksuj całość.
  3. Makaron i brokuła ugotuj.
  4. Do naczynia żaroodpornego wrzuć brokuła pokrojonego na kawałki, dodaj makaron. Na wierzch wlej sos. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos możesz też wykorzystywać do innych potraw, np. makaronów.

1 porcja to:

  • 388 kcal
  • 55.3 g węglowodanów
  • 17.6 g białka
  • 11.4 g tłuszczów
  • 121.7 mg wapnia
  • 4.3 mg żelaza
 

Więcej takich prostych przepisów znajdziesz w naszych jadłospisach i e-bookach.

 

 

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.