mini placuszki z tofu z musem truskawkowym
Przepisy,  Przepisy dla dzieci,  Wegedzieci

Mini placuszki z tofu z musem truskawkowym

Mini placuszki z tofu z musem truskawkowym to propozycja słodkiego śniadania nie tylko dla najmłodszych. Tofucznica już ci się znudziła? Czas na placki z tofu w wersji słodkiej, choć bez cukru. Trudno im się oprzeć, zwłaszcza gdy polejesz je musem truskawkowym z dodatkiem chia.

Przepis na placuszki z tofu możesz modyfikować. Mąkę orkiszową możesz zamienić na mąkę gryczaną, pszenną pełnoziarnistą czy mieszankę mąki gryczanej i ryżowej. Najważniejsze jest utrzymanie podobnej konsystencji ciasta: nie może być zbyt rzadkie ale też nie za gęste. Prawidłowa konsystencja tego ciasta to taka, którą bez problemu możesz nakładać łyżką na patelnię.

Mus truskawkowy również możesz zmodyfikować. Truskawki wystarczy wymienić na inne ulubione owoce. Taki mus możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, placków, gofrów, czy jaglanki.

mini placuszki z tofu z musem truskawkowym

Składniki:

Ciasto na placki:

  • 90 g tofu naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki napoju sojowego bez cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Mus truskawkowy:

  • ok. 1 szklanki truskawek mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania musu. Truskawki wraz z wodą przełóż do małego rondelka i duś na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj syrop klonowy i nasiona chia. Duś całość jeszcze kilka minut. Następnie przelej mus do wysokiego naczynia i zmiksuj. Przełóż gotowy mus do miseczki lub słoiczka.

  2. Przygotuj ciasto na placki. Zmiksuj tofu z olejem, bananem i syropem klonowym. Dodaj aromat i ekstrakt, napój sojowy i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki :mąkę i proszek i dokładnie wymieszaj.

  3. Ciasto nakładaj na patelnię łyżką. Placki piecz na suchej (nieprzywierającej) patelni na złoty kolor z obu stron. 

  4. Podawaj polane przygotowanym wcześniej musem i/lub owocami i posiekanymi orzechami.

Wszystko co powinieneś wiedzieć o rozszerzaniu diety malucha oraz bilansowaniu pierwszych prawdziwych posiłków znajdziesz w e-booku

“Wegedziecko. Praktyczny przewodnik po odżywianiu wege maluchów”

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *