Dieta roślinna a przebieg covid-19
Kilka dni temu ukazały się wyniki sporego badania, w którym oceniano m.in. nawyki żywieniowe 2884 pracowników zdrowia podczas pandemii covid-19.
Oceniono nawyki żywieniowe 2800 pracowników zdrowia (95% badanych stanowili lekarze) z 6 krajów (Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, UK i USA).
Wśród 568 uczestników stwierdzono covid-19. Spośród tej liczby 138 osób przechodziło covid-19 umiarkowanie ciężko lub ciężko, 430 osób miało natomiast łagodniejsze objawy choroby.
Okazało się, że osoby, które zgłaszały jako swój sposób żywienia dietę roślinną lub pescowegetariańską, przechodziły covid lżej w porównaniu do grupy kontrolnej. Osoby stosujące dietę roślinną były o 73% mniej narażone na wystąpienie umiarkowanie ciężkiego lub ciężkiego przebiegu choroby. Osoby stosujące dietę pescowegetariańską natomiast o 59%.
Co ciekawe, uczestnicy zgłaszający stosowanie diety niskowęglowodanowej lub wysokobiałkowej (w porównaniu do osób jedzących roślinne) mieli aż 3-krotnie wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia cięższego przebiegu choroby.
Jesteście zaskoczeni?
Ja nie. Dieta roślinna jest jednym z najlepszych sposobów żywienia, ma właściwości przeciwzapalne i poprawia odporność. Pisałam o tym też w innym poście (zajrzyj tu).
Jesteś na diecie roślinnej i chcesz mieć dobrze zbilansowany, przeliczony jadłospis? Zajrzyj koniecznie do naszego sklepu. Znajdziesz w nim jadłospisy, e-booki i webinary. Wszystko gotowe, czeka na wdrożenie 😉
Link do publikacji „Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries” http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2021-000272