Opublikowano Dodaj komentarz

Dieta roślinna a przebieg covid-19

dieta_roslinna_a_przebieg_covid

Kilka dni temu ukazały się wyniki sporego badania, w którym oceniano m.in. nawyki żywieniowe 2884  pracowników zdrowia podczas pandemii covid-19.

Oceniono nawyki żywieniowe 2800 pracowników zdrowia (95% badanych stanowili lekarze) z 6 krajów (Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, UK i USA).

Wśród 568 uczestników stwierdzono covid-19. Spośród tej  liczby 138 osób przechodziło covid-19 umiarkowanie ciężko lub ciężko, 430 osób miało natomiast łagodniejsze objawy choroby.

Okazało się, że osoby, które zgłaszały jako swój sposób żywienia dietę roślinną lub pescowegetariańską, przechodziły covid lżej w porównaniu do grupy kontrolnej. Osoby stosujące dietę roślinną były o 73%  mniej narażone na wystąpienie umiarkowanie ciężkiego lub ciężkiego przebiegu choroby. Osoby stosujące dietę pescowegetariańską natomiast o 59%.

Co ciekawe, uczestnicy zgłaszający stosowanie diety niskowęglowodanowej lub wysokobiałkowej (w porównaniu do osób jedzących roślinne) mieli aż 3-krotnie wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia  cięższego przebiegu choroby.

Jesteście zaskoczeni?

Ja nie. Dieta roślinna jest jednym z najlepszych sposobów żywienia, ma właściwości przeciwzapalne i poprawia odporność. Pisałam o tym też w innym poście (zajrzyj tu).

 

Jesteś na diecie roślinnej i chcesz mieć dobrze zbilansowany, przeliczony jadłospis? Zajrzyj koniecznie do naszego sklepu. Znajdziesz w nim jadłospisy, e-booki i webinary. Wszystko gotowe, czeka na wdrożenie 😉

 

 

 

Link do publikacji „Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries” http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2021-000272

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.