Wytrawne gofry z sałatką z pomidorów i arbuza
Wytrawne gofry roślinne serwowane z sałatką z pomidorów i arbuza to nasza nowa propozycja na śniadanie lub lunch. Nie wymagają dużo pracy, można spakować do pudełka i wziąć ze sobą do pracy, do szkoły lub na piknik.
Czego potrzebujesz do przygotowania gofrów (2 duże gofry):
- 50 g mąki orkiszowej jasnej + ok. 2 łyżek (mąkę orkiszową możesz zamienić na pszenną lub zwiększyć ilość mąki z ciecierzycy)
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 150 ml napoju sojowego bez cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżeczkę cebuli w proszku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania gofrownicy
Dodatkowo:
- garść pomidorów koktajlowych (lub 1 duży pomidor malinowy)
- kawałek arbuza
- garść bazylii świeżej
- łyżeczkę oregano
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- garść rukoli
- płatki migdałów (uprażone)
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce suche składniki na ciasto. Dodaj napój sojowy oraz olej i dokładnie wymieszaj (możesz zrobić do mikserem). Dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste.
- Gofrownicę posmaruj olejem i przelej ciasto. Piecz kilka minut (w zależności od mocy Twojej gofrownicy).
- Przygotuj sałatkę. Pomidory i arbuza pokrój, dodaj posiekaną bazylię, posyp oregano, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
- Podawaj z sałatka z pomidorów i arbuza, rukolą i płatkami migdałowymi.
*Gofry są sycące, sprawdzą się jako alternatywa dla kanapek czy omleta. Możesz je posmarować dodatkowo hummusem czy pastą warzywną. Do ciasta możesz dodać inne przyprawy: czosnek suszony, curry, paprykę itp.
Lubisz gofry na słodko? Sprawdź ten przepis.