Opublikowano Dodaj komentarz

Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese

 

Składniki:

  • 6 pomidorów malinowych (opcjonalnie inne)

  • 2 cebule

  • garść oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy

  • 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • Makaron spaghetti z pszenicy durum, gryczany, owsiany lub inny (ok 250g suchego)

  • Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia

  • Ziało: natka pietruszki siekana

Wegańskie spaghetti bolognese

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy aż zmięknie.

  2. W między czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki (lub inaczej).

  3. Do cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy, soczewicę i dusimy.

  4. Dodajemy wino, oliwki, ocet i dusimy mieszając co jakiś czas.

  5. W osobnym garnku gotujemy makaron (musi być ugotowany al’dente).

  6. Kiedy makaron będzie gotowy, mieszamy go wraz z sosem w dużym naczyniu.

  7. Całość posypujemy natką pietruszki.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.