Drgająca powieka – o czym może świadczyć
Artykuły,  Ciekawostki

Drgająca powieka – o czym może świadczyć?

Drgająca powieka – charakterystycznego i niezbyt przyjemnego uczucia drgania powieki doświadczył chyba każdy.  Gdzie szukać przyczyn? Czy chodzi głównie o dietę? A może wpływ mają też inne czynniki?

Przede wszystkim, przyczyny drgania powieki mogą być bardzo różne i nie muszą od razu świadczyć o niedoborach składników odżywczych w organizmie. Każdemu z nas przytrafia się drganie powieki lub innych mięśni od czasu do czasu. Najczęściej przyczyną jest stres, zmęczenie lub brak wystarczającej ilości snu (minimum 7-9 godzin na dobę).  Inne możliwe przyczyny to różne choroby (np. nadciśnienie, cukrzyca typu 2, insulinooporność), ale także intensywny wysiłek fizyczny lub umysłowy, narażenie na stres (szczególnie permanentny stres), przesadzanie z piciem napojów zawierających kofeinę (np. kawa, cola, energetyki), zbyt mała ilość wypijanej wody w ciągu dnia, czy brak suplementacji witaminą B12 na diecie wegańskiej.

Przeanalizuj, czy powyższe czynniki dotyczą Ciebie.

Jeżeli jednak drganie powieki nie ustępuje nawet po zmianie stylu życia i trwa już dość długo (powraca w ciągu kilku dni lub tygodni), warto udać się do lekarza, aby skierował Cię na odpowiednie badania. Tym bardziej, jak cierpisz na jakieś choroby przewlekłe. Na początek proponowałabym internistę, ale warto również poprosić o skierowanie do okulisty, gdyż być może jest w oku jakiś stan zapalny.

Jakie składniki z diety mogą mieć wpływ na drgającą powiekę:

Składniki odżywcze, które mogą mieć wpływ na nadmierne drganie powieki, to przede wszystkim magnez, potas, wapń i witaminy z grupy B (szczególnie witamina B6). Sprawdź, czy są w niej produkty będące dobrym źródłem powyższych składników. Są to m.in.: 

  • kasza gryczana, komosa, amarantus, jaglana, jęczmienna,
  • mąka razowa, orkiszowa, żytnia, gryczana, 
  • tofu, napoje roślinne wzbogacone w wapń, orzechy i pestki, nasiona roślin strączkowych,
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałaty i kapusta),
  • warzywa krzyżowe (brokuły, jarmuż, brukselka, kalafior),
  • owoce takiej jak banany, ale też np. suszone morele, figi, rodzynki,
  • woda w ilości minimum 1,5 litra na dobę,
  • od czasu do czasu czekolada ciemna (minimum 75%).

Jeżeli w twojej diecie każdego dnia występują powyższe produkty, prawdopodobnie przyczyna tkwi w czymś innym, ale warto jeszcze na wszelki wypadek skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Jeżeli w twojej diecie brakuje powyższych produktów, niestety może być ona niedoborowa i warto udać się do dietetyka, aby zastosować indywidualne postępowanie żywieniowe. 

Istnieje również prawdopodobieństwo, że w diecie brakuje tych produktów, masz intensywny wysiłek fizyczny i/lub umysłowy i dodatkowo nie wysypiasz się. Wtedy tym bardziej trzeba o siebie zadbać. Szczególnie, jeżeli drganiu powieki towarzyszą inne objawy, np.:

  • nadpobudliwość nerwowa, zaburzenia rytmu serca (czasami arytmia, migotanie przedsionków)
  • objawy krtaniowe: męczący się głos, odczucie gulki histerycznej, suchość w gardle
  • ucisk w klatce piersiowej, 
  • trudności w oddychaniu, duszności bez wyraźnych przyczyn,
  • stany lękowe,
  • zaburzenia snu,
  • przewlekłe zmęczenie, brak energii, 
  • rozdrażnienie, uczucie rozbicia, brak koncentracji, 
  • zaburzenia nastroju, depresja, stany histeryczne, 
  • mrowienia i drętwienia kończyn, parestezje, 
  • skurcze kończyn, 
  • skoki glukozy we krwi,
  • łamliwość paznokci, 
  • nadmierne wypadanie włosów.

Jak widać, drgająca powieka może oznaczać więcej niż najbardziej popularny nadmiar kofeiny, czy niedobór snu. Warto się zatem przyjrzeć swojej diecie i sygnałom, jakie daje dam organizm, najlepiej pod okiem specjalistów. Przeanalizuj swoją dietę i styl życia i porozmawiaj z lekarzem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *