Opublikowano Dodaj komentarz

Gazpacho na upalne dni

Gazpacho

Gazpacho na upalne dni to zupa, która nie tylko jest łatwa w przygotowaniu, bowiem nie wymaga gotowania, ale przede wszystkim jest smaczna.

Składniki:

  • 1 papryka

  • 1 czerwona cebulka

  • 2-3 małe ogórki

  • 4-5 pomidorów (najlepiej malinowych, np. Bawole serce)

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 kromki pieczywa 

  • 1/3 szklanki oliwy

  • 2 łyżki octu jabłkowego

 

 

Przygotowanie:

  1. Utrzeć czosnek z solą. Następnie wrzucić do malaksera z oliwą i kawałkami pieczywa. Miksować, dolewając trochę wody.

  2. Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z jednym ogórkiem i 1/3 papryki.

  3. Pozostałe warzywa (cebula, papryka, ogórki, pomidory) zmiksować z pastą z chleba, octem i solą.

  4. Przelać zupę przez sito i schłodzić. Podawać z pokrojonymi warzywami i natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.