Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki, to jeden z prostych przepisów na przygotowanie pysznej pasty na bazie strączków. Ta pasta świetnie sprawdzi się na kanapkach, a w połączeniu ze świeżymi warzywami, stanowi śniadanie idealne.
Składniki:
-
Ciecierzyca ugotowana – 2 szklanki
-
Tahini – 2 łyżki
-
Papryka czerwona – 2 sztuki
-
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
-
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma, czubryca czerwona
Przygotowanie:
-
Papryki przekroić na pół, wydłubać ziarenka. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę wody i upiec do miękkości (około 180 – 200 st. C).
-
Papryki zmiksować z resztą składników i doprawić.
One Comment
Joanna Duda
Przepis prosty, zdrowy i na pewno smaczny. Moje połączenie smaków:). Pozdrawiam ciepło!