Opublikowano Dodaj komentarz

Zupa pieczarkowa ze śmietaną słonecznikową

Zupa pieczarkowa ze śmietaną słonecznikową

Zupa pieczarkowa

Składniki:

    • Pieczarki – 250 g (około 12 sztuk dużych)

    • Ziemniaki – 200 g (2 – 3 sztuki)

    • Marchew – 80 g (2-3 sztuki)

    • Pietruszka korzeń – 40 g (1 sztuka)

    • Por – 40 g (1 mały)

    • Seler korzeniowy – 100 g (połowa średniej wielkości sztuki)

    • Woda – 2 litry

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać pora i zalać wodą.

  2. Zagotować z dodatkiem liścia laurowego (3 duże sztuki) i ziela angielskiego (dałam z 4-6 ziarenek).

  3. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i poddusić na patelni w wodzie (woda ma przykryć pieczarki).

  4. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić do zupy, jak warzywa się zagotują. Dodać pieczarki.

  5. Zredukować gaz i gotować z dodatkiem przypraw (kurkuma, cząber, czubryca zielona, majeranek, pieprz i lubczyk).

  6. Sól i pieprz dodać pod koniec gotowania, kiedy warzywa będą miękkie.

  7. Podgotować zupę około 30 minut i po tym czasie zabielić “śmietaną” słonecznikową.

  8. Trzeba to zrobić ostrożnie, wymieszać najpierw trochę  “śmietany” z zupą, wymieszać aby “śmietana” zrobiła się cieplejsza. Wtedy po woli wlewać śmietanę do zupy, mieszając.

 

Śmietana słonecznikowa

Składniki:

  • Słonecznik, nasiona – 7 łyżek (70g.)

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g.)

  • Woda – 150 ml

 

Przygotowanie

  1. Pestki przesypać do kubka, zalać wodą i odstawić na jakiś czas (minimum 15 minut).

  2. Po tym czasie przepłukać pestki na sitku, wsypać do blendera i zalać ponownie wodą (proporcje woda pestki 1:3), dodać również oliwę i wszystko zmiksować.

  3. Następnie przecedzić masę na sitku do osobnego naczynia.

  4. Płyn, który znajdzie się w naczyniu potraktujemy jak “śmietanę” do zabielenia zupy.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.