Tofucznica z jarmużem i szczypiorkiem
Tofucznica z jarmużem i szczypiorkiem to świetna propozycja śniadaniowa i idealna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Tofu jest świetnym źródłem białka roślinnego. Wystarczy odpowiednio je doprawić, aby nabrało smaku i aromatu. Tajemnica udanej tofucznicy tkwi w przyprawach, ale również w dodatkach (jarmuż, warzywa). Przepis na tofucznicę z jarmużem możesz modyfikować, możesz dodać inne przyprawy, czy warzywa.
Składniki:
-
Tofu naturalne – 1 kostka
-
Jarmuż – 1-2 garści
-
Pomidor – 1 sztuka
-
Szczypiorek – ilość dowolna
-
Przyprawy: sól (lub kala namak), pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
-
Na patelnię wrzucić jarmuż i posiekanego pomidora, wlać trochę wody i poddusić warzywa.
-
Kiedy warzywa zmiękną, dodać kostkę tofu rozgniecioną widelcem i doprawić.
-
Posypać posiekanym szczypiorkiem.