Świąteczny bigos
Bigos to chyba obowiązkowa potrawa na świątecznych stołach. Nie zapomnij jednak o dodaniu do bigosu źródła roślinnego białka. Świetnie sprawdzi się tu tofu wędzone lub ciecierzyca.
Składniki:
-
kapusta kiszona – 1 część
-
kapusta biała – 1 część
-
marchewka – 1 część
-
pieczarki – 1 część
-
2 cebule białe – 1/4 części w porównaniu do zawartości garnka
-
2 kostki tofu wędzonego (chyba że robimy naprawdę duży gar, wtedy więcej)
-
przyprawy: pieprz, papryka wędzona
Przyrządzanie:
-
Kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka i dusimy w wodzie (zalać do około 1/4 zawartości kapusty).
-
Marchewkę trzemy na tarce, dodajemy do garnka.
-
Pieczarki i cebulę kroimy, dusimy osobno na oleju (jeżeli ktoś woli w ten sposób) lub wrzucamy do garnka (ja tak robię).
-
Dusimy wszystko na małym ogniu przez około 3 godz.
-
Na koniec dodajmy tofu pokrojone w kostkę, paprykę wędzoną i pieprz.
-
Bigos przechodzi wędzonym tofu. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy postoi w lodówce i smaki się “przegryzą”.