Przepisy

Azjatycka zupa, którą przygotujesz w mig

Azjatycka zupa, którą przygotujesz w mig

Tę zupę robi się bardzo szybko, kiedy mamy już gotowy bulion. Jeżeli go nie masz, możesz zakupić gotowy w słoiczku (np. Winiary warzywny ma dobry skład, ale możesz użyć dowolnego bulionu). Jak nie masz pomysłu na bulion, zajrzyj do posta z przepisem na niego i zobacz, jak możesz go przygotować. Po przygotowaniu zawsze możesz go zamrozić, dzięki czemu będzie idealnym dodatkiem do dania na szybko.

Do przygotowania tej zupy wykorzystałam makaron spaghetti z ciecierzycy. Można go kupić w Biedronce i tam też go znalazłam.
Ciecierzyca ma to do siebie, że woda po jej ugotowaniu lub woda po ciecierzycy z puszki jest kremowa. Wykorzystałam więc ją do przygotowania szybkiego bulionu na zupę.

Składniki na 2 porcje:
  • Makaron spaghetti z ciecierzycy – tyle, ile zjesz. Może być też np. wymieszany makaron z ciecierzycy + inny (u mnie jest makaron z ciecierzycy + trochę soba). Makaron z ciecierzycy jest białkiem w tym daniu.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Świeża kapusta pekińska (ale może być też pakchoi i włoska pewnie też) – około 150 g Kapusta musi być świeża i „chrupiąca”.
  • Papryczka chilli – 1/2-1 sztuki (w zależności, jak bardzo pikantne lubisz)
  • Bulion – jeżeli masz własny lub zamrożony w pojemniczkach na kostki lodu – super. Jeżeli nie, możesz użyć takiego ze słoiczka. Ja dałam 2 kopiaste łyżeczki tego ze słoiczka.
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Sos sojowy – 1,5 łyżki
  • Imbir świeży – około 1,5-2 łyżki (w zależności, ile lubisz)
  • Coś zielonego – np. posiekana natka lub szczypiorek.

Przygotowanie:

Poszatkuj czosnek, kapustę i paprykę. Wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę i smaż do miękkości.
W tym czasie wstaw wodę do gotowania makaronu. Daj więcej wody, bo przyda się do przygotowania zupy. Kiedy makaron będzie gotów (gotuje się przez około 4 minuty), odcedź go nad jakimś garnkiem lub innym pojemnikiem. Przyda się woda z niego.
Do kapusty dodaj bulion, sos sojowy, a następnie przełóż ją do garnka z wodą po ugotowanym makaronie z ciecierzycy.
Zagotuj jeszcze próbując, czy smak Ci odpowiada. Dodaj imbir. Może być większa ilość. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszaj makaron z bulionem i gotowe 😎.
Posyp czymś zielonym, np. natką, szczypiorkiem itp.

Powodzenia z modyfikacjami!

Śledź mnie na Instagramie, gdzie znajdziesz więcej inspiracji.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *