Wegańskie spaghetti bolognese
Składniki:
-
6 pomidorów malinowych (opcjonalnie inne)
-
2 cebule
-
garść oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
1 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
-
2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
Makaron spaghetti z pszenicy durum, gryczany, owsiany lub inny (ok 250g suchego)
-
Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia
-
Ziało: natka pietruszki siekana
Przygotowanie:
-
Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy aż zmięknie.
-
W między czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki (lub inaczej).
-
Do cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy, soczewicę i dusimy.
-
Dodajemy wino, oliwki, ocet i dusimy mieszając co jakiś czas.
-
W osobnym garnku gotujemy makaron (musi być ugotowany al’dente).
-
Kiedy makaron będzie gotowy, mieszamy go wraz z sosem w dużym naczyniu.
-
Całość posypujemy natką pietruszki.