Ciasto kokosowe wegańskie
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Ciasto kokosowe wegańskie

Ciasto kokosowe wegańskie, alternatywa dla sernika. W roli głównej kasza jaglana. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i schłodzić ciasto w lodówce.

Składniki (na małą foremkę, 10 x 20):

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej,

  • 2-3 szkl mleka,

  • 1 szkl wody,

  • 2 duże łyżki ksylitolu lub cukru,

  • 1 szkl wiórek kokosowych,

  • opcjonalnie sok z cytryny,

  • wanilia w proszku

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać na sitku, wrzucić do garnka i gotować w 2 szkl płynu (woda wymieszana z mlekiem) i 2/3 wiórek kokosowych.

  2. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.

  3. Kiedy kasza się ugotuje, zmiksować ją blenderem z resztą mleka, ksylitolu lub cukru, soku z cytryny i wanilią do smaku (próbować podczas miksowania, czy konsystencja i słodkość odpowiada).

  4. Przełożyć całość do naczynia, w którym zastygnie i posypać wiórkami.

  5. Schłodzić, po ok 2-3 godzinach stężeje.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.