Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą
Przepisy

Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą

Mąka z ciecierzycy to świetne źródło białka. I choć kojarzy się głównie z przygotowaniem wegańskich omletów, to okazuje się, że to również świetny produkt do przygotowania wysokobiałkowego deseru. Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą to propozycja idealna dla osób ćwiczących, choć skorzystać z niego mogą wszyscy, którzy lubią czekoladowe desery.

 

Składniki mokre:

  • 240 g cukinii zmiksowanej

  • 400 ml napoju sojowego bez cukru

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 200 – 250 ml wody (dla konsystencji)

  • 15 ml octu

 

Składniki suche:

  • 100 g mąki owsianej

  • 100 g mąki ryżowej lub jaglanej

  • 200 g mąki z ciecierzycy

  • 180 g ksylitolu (lub więcej w zależności od upodobania)

  • 35 g kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki gumy ksantanowej (można bez, ale ciasto może się wtedy kruszyć)

  • szczypta soli

 

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki wiórek kokosowych

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej

  • trochę napoju roślinnego lub wody dla konsystencji

 

Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą

 

Przygotowanie:

1. Składniki mokre wymieszać ze sobą, w osobnej misce składniki suche.

2. Połączyć wszystko i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piec w 175 C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).

4. Składniki na polewę wrzucić do rondla, podgrzać, wymieszać i gotowe.

5. Polać ciasto polewą.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.