placki_z_cukinii
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Placki z cukinii

Placki z cukinii w wersji lekkiej i beztłuszczowej. Do przygotowania tych placków potrzebujesz zaledwie kilku składników. Nie musisz ich smażyć, wystarczy przełożyć przygotowane ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika.

Składniki:

  • 1/3 bardzo dużej cukinii
  • 8 małych lub 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 cebula mała (opcjonalnie)*
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)*
  • Przyprawy są dowolne. Ja polecam sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ostra, płatki drożdżowe.

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
  2. Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce.
  3. Przełóż warzywa do miski i posyp solą.  Odstaw na chwilę, aby puściły wodę, a następnie pozbądź się jej nadmiaru.
  4. Dodaj mąkę z ciecierzycy, siemię lniane, przyprawy (sypnij sporo kurkumy i papryki, około pół łyżeczki pieprzu) i wymieszaj. Gdyby masa była rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
  5. Przy użyciu łyżki nakładaj niewielkie porcje ciasta (na kształt placków) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 st. C z termoobiegem do czasu zarumienienia.

*Przepis jest w wersji lowFODMAP – bez czosnku i cebuli. Możesz dodać czosnek i cebulę (posiekane) do ciasta, jeżeli nie masz problemów ze spożywaniem tych produktów.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.