Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym to świetna i zdrowa alternatywa dla ciastek, które można dostać niemal w każdym sklepie. Ciasteczka owsiane nie zawierają cukru, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut.
Składniki:
-
3 szklanki płatków owsianych
-
2 łyżki masła orzechowego
-
1 szkl mleka sojowego
-
2 łyżki inuliny
-
2 łyżki ksylitolu (lub 3 łyżki rodzynek posiekanych) lub więcej, w zależności od preferencji
-
1 średniej wielkości banan
-
trochę soli
Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzać do 200 C. 2 szkl płatków zalać mlekiem, dodać składniki sypkie, banana i zmiksować.
-
Kiedy masa będzie wymieszana, dodać 1 szkl płatków owsianych, wymieszać łyżką i odstawić na chwilę aby masa zgęstniała.
-
Po około 20 minutach, kiedy masa będzie gęsta, wyłożyć blachę do ciasta papierem.
-
Z masy formować kule, układać na blasze zachowując odstęp pomiędzy nimi (powinno wyjść ok 14 średniej wielkości ciasteczek).
-
Kiedy wszystkie kule zostaną ułożone, rozgnieść je łyżką moczoną w wodzie (dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do łyżki). Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Ciasteczka wyjdą chrupiące.