Zupa pieczarkowa ze śmietaną słonecznikową
Zupa pieczarkowa
Składniki:
-
-
Pieczarki – 250 g (około 12 sztuk dużych)
-
Ziemniaki – 200 g (2 – 3 sztuki)
-
Marchew – 80 g (2-3 sztuki)
-
Pietruszka korzeń – 40 g (1 sztuka)
-
Por – 40 g (1 mały)
-
Seler korzeniowy – 100 g (połowa średniej wielkości sztuki)
-
Woda – 2 litry
-
Przygotowanie
-
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać pora i zalać wodą.
-
Zagotować z dodatkiem liścia laurowego (3 duże sztuki) i ziela angielskiego (dałam z 4-6 ziarenek).
-
Pieczarki obrać, pokroić w plastry i poddusić na patelni w wodzie (woda ma przykryć pieczarki).
-
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić do zupy, jak warzywa się zagotują. Dodać pieczarki.
-
Zredukować gaz i gotować z dodatkiem przypraw (kurkuma, cząber, czubryca zielona, majeranek, pieprz i lubczyk).
-
Sól i pieprz dodać pod koniec gotowania, kiedy warzywa będą miękkie.
-
Podgotować zupę około 30 minut i po tym czasie zabielić “śmietaną” słonecznikową.
-
Trzeba to zrobić ostrożnie, wymieszać najpierw trochę “śmietany” z zupą, wymieszać aby “śmietana” zrobiła się cieplejsza. Wtedy po woli wlewać śmietanę do zupy, mieszając.
Śmietana słonecznikowa
Składniki:
-
Słonecznik, nasiona – 7 łyżek (70g.)
-
Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g.)
-
Woda – 150 ml
Przygotowanie
-
Pestki przesypać do kubka, zalać wodą i odstawić na jakiś czas (minimum 15 minut).
-
Po tym czasie przepłukać pestki na sitku, wsypać do blendera i zalać ponownie wodą (proporcje woda pestki 1:3), dodać również oliwę i wszystko zmiksować.
-
Następnie przecedzić masę na sitku do osobnego naczynia.
-
Płyn, który znajdzie się w naczyniu potraktujemy jak “śmietanę” do zabielenia zupy.