Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym
Składniki na 3-4 porcje:
-
-
1 cebula
-
3 duże pomidory (najlepiej pachnące pomidorem ?)
-
2 puszki fasoli czerwonej lub białej (lub 3-4 szklanki ugotowanej)
-
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
przyprawy: po 2 łyżeczki majeranku, oregano, papryki słodkiej, po 1 łyżeczce papryki ostrej, soli, czegoś słodkiego (ksylitol lub syrop np. dakylowy), 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu (można dać więcej).
-
Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska FoodPhhoto by Kate
Przygotowanie:
-
Cebulę posiekać i wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, wstawić na gaz i zagotować.
-
Kiedy się zagotuje, dodać pokrojone na kawałki pomidory i dodać jeszcze trochę wody (tak mniej więcej ok połowy zawartości pomidorów).
-
Dusić przez kilka minut z przyprawami następnie dodać koncentrat pomidorowy i fasolę.
-
Jeżeli używasz z puszki, przepłucz ją najpierw na sitku.
-
Całe danie trzeba podgotować przez kilka minut na niewielkim ogniu i doprawić jeszcze opcjonalnie.
Zdjęcie: Katarzyna Śniadkowska FoodPhhoto by Kate