Szybkie tosty z pieczarkami
Składniki:
- garść pieczarek lub innych dowolnych grzybów
- garść lub dwie mieszanki sałat (u mnie mieszanka ze szpinakiem i rukolą).
- 2-3 pomidorki lub kawałek papryki
- hummus (u mnie paprykowy)
- świeża bazylia (naprawdę opcjonalnie!)
- bułka grahamka lub chleb żytni
- oliwa opcjonalnie.
Przygotowanie:
- Pieczarki i pomidorki kroimy na małe kawałki (ale nie drobno), dusimy na patelni do miękkości z dodatkiem przypraw (np. oregano, kurkuma, sól, pieprz). Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy z sałatami.
- Chleb/bułkę podpiekamy w tosterze (lub na patelni) do przyrumienienia.
- Smarujemy hummusem.
- Układamy na tym warzywa z patelni.
Wskazówka:
1 łyżka oliwy to około 100 kcal. Jak chcesz zrobić danie z mniejszą ilością kalorii (lub nie przepadasz za oliwą), możesz poddusić warzywa na niewielkiej ilości wody). I tak w hummusie będziesz mieć tłuszcz.
U mnie była odrobina oliwy, a podczas duszenia dodawałam już tylko wodę.