Tofu z warzywami i nerkowcami w sosie curry
Tofu to świetna baza do wielu dań roślinnych, zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tofu z warzywami i nerkowcami w sosie curry to jedno z prostszych pomysłów na wykorzystanie tofu naturalnego. Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać właściwie wszystkie warzywa, jakie aktualnie masz w lodówce. Jeżeli natomiast nie jesteś fanem tofu, możesz zamienić je w tym przepisie na ciecierzycę. Danie wyjdzie równie smaczne i pożywne.
Do przygotowania tofu z warzywami i nerkowcami potrzebujesz żółtej pasty curry, którą dostaniesz niemal w każdym większym markecie lub sklepie z działem żywności azjatyckiej. To jak pikantne będzie danie, zależy wyłącznie od Twoich preferencji i tego jak dużo pasty dodasz do dania.
Składniki:
- 180 g tofu naturalnego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy/ kukurydzianej
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- sól i pieprz (do smaku)
- 1 Marchew
- 2 garści groszku cukrowego
- kawałek pora
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 200 ml mleka kokosowego (z kartonika, płynnego)
- 1-2 łyżki żółtej pasty curry
- 1/3 papryki czerwonej
- kawałek batata
- odrobina sosu sojowego (do smaku)
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w trójkąty o grubości ok. 0,5 cm (lub w kostkę, wg upodobań).
- Tofu dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę w proszku i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy lub kukurydzianą i wymieszaj (tak, aby każdy kawałek tofu był obtoczony w mące).
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C (funkcja grill) i piecz ok. 15-20 min. Możesz również tofu podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy.
- W międzyczasie obierz marchew i batata i pokrój w półplastry.
- Paprykę pokrój w grubszą kostkę, pora posiekaj.
- Do garnka wlej mleko kokosowe i dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj.
- Do mleka wrzuć pokrojone warzywa oraz upieczone/ podsmażone tofu i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min.
- Następnie dodaj groszek cukrowy i orzechy i gotuj kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego lub wodę.
- Dopraw sosem sojowym do smaku.
- Przed podaniem możesz posypać kiełkami groszku lub fasoli. Serwuj z ryżem (choć nie jest to konieczne, jeżeli do curry dodasz bataty).