Opublikowano Dodaj komentarz

Tofurnik idealnie szybki i pyszny

Tofurnik, to idealnie szybki i pyszny przepis na roślinną wersję tradycyjnego sernika. Przepisów na tofurnik można znaleźć wiele, jednak ta wersja jest jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu. Dodatkowo pieczony tofurnik zachwyci wszystkich, nie tylko fanów kuchni roślinnej.

Składniki na ciasto:

  • mąka owsiana – 1 szklanka

  • mąka jaglana – 1 szklanka

  • olej rzepakowy – 1/2 szklanki

  • ksylitol, erytrytol lub cukier – 1/2 szklanki (lub więcej, jak lubisz bardziej słodkie)

  • Sól – szczypta

  • Kakao – 3 łyżki

Składniki na masę:

  • tofu naturalne – 4 kostki

  • napój sojowy bez cukru – 1 szklanka (może być więcej, zależy od konsystencji)

  • ksylitol, erytrytol lub cukier – 1/2 szklanki lub więcej (można próbować i dodać więcej dla smaku)

  • aromat śmietankowy – 3 krople

  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połączyć w misce i wymieszać dobrze łyżką (można też ugnieść).

  2. Masa na ciasto będzie sypka i rozpadająca się. Połowę z niej przełożyć do foremki na ciasto i ugnieść palcami. Drugą połowę zostawić na wierzch.

  3. Składniki na masę zmiksować, spróbować i ewentualnie dodać więcej ksylitolu/mleka.

  4. Masę przełożyć na ciasto do foremki, przykryć pozostałą częścią ciasta (uwaga, będzie się sypać – nie należy się tym przejmować).

  5. Piec przez około 45-50 minut w 185 stopniach Celsjusza.

Potrzebujesz wersji lowFODMAP?

Użyj napoju migdałowego lub kokosowego zamiast sojowego. Użyj cukru lub erytrytolu zamiast ksylitolu. 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.