
Tofurnik idealnie szybki i pyszny
Tofurnik, to idealnie szybki i pyszny przepis na roślinną wersję tradycyjnego sernika. Przepisów na tofurnik można znaleźć wiele, jednak ta wersja jest jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu. Dodatkowo pieczony tofurnik zachwyci wszystkich, nie tylko fanów kuchni roślinnej.
Składniki na ciasto:
-
mąka owsiana – 1 szklanka
-
mąka jaglana – 1 szklanka
-
olej rzepakowy – 1/2 szklanki
-
ksylitol lub cukier – 1/2 szklanki (lub więcej, jak lubisz bardziej słodkie)
-
Sól – szczypta
-
Kakao – 3 łyżki
Składniki na masę:
-
tofu naturalne – 4 kostki
-
napój sojowy bez cukru* – 1 szklanka (może być więcej, zależy od konsystencji)
-
ksylitol lub cukier – 1/2 szklanki lub więcej (można próbować i dodać więcej dla smaku)
-
aromat śmietankowy – 3 krople
-
sok z jednej cytryny
*Możesz użyć też mleczka kokosowego płynnego. Tofurnik będzie bardziej kaloryczny, ale też trochę bardziej kremowy.
Sposób przygotowania:
-
Składniki na ciasto połączyć w misce i wymieszać dobrze łyżką (można też ugnieść).
-
Masa na ciasto będzie sypka i rozpadająca się. Połowę z niej przełożyć do foremki na ciasto i ugnieść palcami. Drugą połowę zostawić na wierzch.
-
Składniki na masę zmiksować, spróbować i ewentualnie dodać więcej ksylitolu/mleka.
-
Masę przełożyć na ciasto do foremki, przykryć pozostałą częścią ciasta (uwaga, będzie się sypać – nie należy się tym przejmować).
-
Piec przez około 50-60 minut w 185 stopniach Celsjusza.
Potrzebujesz wersji lowFODMAP?
Użyj napoju migdałowego lub kokosowego zamiast sojowego. Użyj cukru zamiast ksylitolu.

