faworki_weganskie_pieczone
Przepisy

Faworki wegańskie pieczone

Zbliża się Tłusty Czwartek a wraz z nim pokusa na tłustego pączka czy faworki. Niestety nie każdy może i nie każdy chce jeść pączki czy faworki smażone w głębokim tłuszczu. Czy oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z tłustoczwartkowych przyjemności? Niekoniecznie. Faworki wegańskie pieczone mogą stać się świetną alternatywą dla wszystkich tych, którzy nie lubią lub nie mogą zjeść tradycyjnego pączka.

Jak wiecie tradycyjny pączek to kaloryczna bomba. Jeden pączek smażony w głębokim tłuszczu to ok. 350 kcal. Jednak to nie kaloryczność a skład ma duże znaczenie. Możecie przeczytać o tym w artykule Iwony Kibil.

Zatem jeżeli szukacie alternatywy na Tłusty Czwartek przed Wami bardzo prosty przepis na pieczone faworki wegańskie. Wystarczy połączyć kilka składników, pozwolić, aby ciasto podwoiło swoją objętość i czekać aż się upieką w piekarniku. Najlepiej smakują, gdy są świeże.

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru (drożdże lubią się z cukrem, zatem ten dodatek jest konieczny)
  • 1,5 szklanki ciepłego napoju sojowego (niesłodzonego)
  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej (w przepisie została użyta mąka orkiszowa jasna typ 630)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • aromat śmietankowy (opcjonalnie)

faworki_weganskie_pieczone

Przygotowanie:

  1. Do miski pokrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na kilka minut.
  2. Następnie dodaj otartą skórkę z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, aromat, przesianą mąkę i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Wyrabiaj do czasu kiedy ciasto przestanie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  6. Następnie wykrawaj prostokąty z przecięciem w środku. Zwijaj faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
  7. Faworki przykryj na kilkanaście minut ściereczką.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  9. Przed pieczeniem posmaruj faworki odrobiną napoju sojowego wymieszanego z syropem klonowym i/lub cynamonem.
  10. Piecz faworki ok. 15 min.
  11. Po upieczeniu możesz oprószyć odrobiną cukru pudru lub zmielonego erytrytolu, lub ksylitolu (na proszek).

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *