Zupa z pora z dodatkiem wędzonego tofu
Zupa z pora z dodatkiem wędzonego tofu – można też zamienić na kiełbaskę białą wegańską 😉
Dzisiaj pokażę wam bardzo prosty przepis na zupę, którą zrobicie z rzeczy, które tak naprawdę macie już w domu.
Składniki na 3-4 porcje:
- Por – naprawdę wyrośnięty (350 g) lub 2-3 mniejsze
- Ziemniaki – 3 sztuki
- Pietruszka – 1 mała
- Marchew – 1 mała lub pół dużej
- Czosnek – 2 ząbki
- Koperek – 2 łyżki lub więcej (koperku nigdy dość)
- Oliwa – 2 łyżki – jak ktoś lubi tłusto, może być więcej
- Przyprawy do smaku: pieprz, oregano, cząber, sól).
- Woda – około 1 litra.
- Tofu wędzone – 1 kostka.
Przygotowanie:
- Pora i czosnek siekamy drobno i wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą (1 łyżka). Dusimy do miękkości. Kiedy będą przywierać do patelni, lepiej dodać do nich trochę wody zamiast dodatkowego tłuszczu, jak chcemy mieć zupę bardziej fit.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchewkę. Zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, dodajemy ziemniaczki obrane i pokrojone w kostkę. Po chwili wrzucamy trochę przypraw do smaku. Na koniec można zmiksować (ale nie jest to konieczne).
- Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy ciągle mieszając. Dodajemy do talerza z zupą i dodajemy koperek.
1 porcja to:
- 306 kcal
- 35.2 g węglowodanów
- 13.4 g białka
- 13.6 g tłuszczów
- 295.2 mg wapnia
- 4.0 mg żelaza