Przepisy

Zupa z pora z dodatkiem wędzonego tofu

Zupa z pora z dodatkiem wędzonego tofu – można też zamienić na kiełbaskę białą wegańską 😉

Dzisiaj pokażę wam bardzo prosty przepis na zupę, którą zrobicie z rzeczy, które tak naprawdę macie już w domu. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Por – naprawdę wyrośnięty (350 g) lub 2-3 mniejsze
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Pietruszka – 1 mała
  • Marchew – 1 mała lub pół dużej
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Koperek – 2 łyżki lub więcej (koperku nigdy dość)
  • Oliwa – 2 łyżki – jak ktoś lubi tłusto, może być więcej
  • Przyprawy do smaku: pieprz, oregano, cząber, sól).
  • Woda – około 1 litra.
  • Tofu wędzone – 1 kostka.

Przygotowanie:

  1. Pora i czosnek siekamy drobno i wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą (1 łyżka). Dusimy do miękkości. Kiedy będą przywierać do patelni, lepiej dodać do nich trochę wody zamiast dodatkowego tłuszczu, jak chcemy mieć zupę bardziej fit. 
  2. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchewkę. Zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, dodajemy ziemniaczki obrane i pokrojone w kostkę. Po chwili wrzucamy trochę przypraw do smaku.  Na koniec można zmiksować (ale nie jest to konieczne).
  3. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy ciągle mieszając. Dodajemy do talerza z zupą i dodajemy koperek.

1 porcja to:

  • 306 kcal
  • 35.2 g węglowodanów
  • 13.4 g białka
  • 13.6 g tłuszczów
  • 295.2 mg wapnia
  • 4.0 mg żelaza

Więcej takich prostych przepisów znajdziesz w naszych jadłospisach i e-bookach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *