Piec_pomyslow_na_wykorzystanie_tofu_i_przecieru_ pomidorowego
Ciekawostki,  Porady dotyczące diety roślinnej,  Przepisy

Pięć pomysłów na wykorzystanie tofu i przecieru pomidorowego

Tofu i przecier pomidorowy — dwa składniki, z których możesz wyczarować pyszne, zdrowe, roślinne dania.

Tofu dostaniesz obecnie w większości większych sklepów. Przecier pomidorowy to składnik, który kupisz w każdym sklepie spożywczym.

Jak w prosty sposób połączyć tofu z przecierem pomidorowym i stworzyć coś pysznego?

Przed Tobą pięć prostych pomysłów na wykorzystanie tofu i przecieru pomidorowego do stworzenia jednego dania.

Jak zapewne wiesz, tofu jest świetnym źródłem wapnia w diecie roślinnej. Jeżeli jednak obawiasz się wprowadzenia tego produktu z obawy przed szkodliwym działaniem soi, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem. Jeżeli powodem unikania tofu jest smak, koniecznie zapoznaj się z naszymi pomysłami na stworzenie z tofu dań na słodko lub wytrawnych.  

1. Szakszuka z tofu

Zacznijmy od propozycji śniadaniowej. Szakszuka to danie oryginalnie serwowane z jajkami. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby szakszukę podać z tofu.

Co będzie potrzebne do przygotowania szakszuki oprócz tofu i przecieru?

  • papryka czerwona
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • kumin
  • kurkuma
  • suszona kolendra
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować szakszukę:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj (czosnek możesz również pokroić w plasterki – wg upodobań). Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę lub słupki. Papryczkę chili drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć przyprawy i na wolnym ogniu delikatnie podgrzej przyprawy do momentu, aż zacznie unosić się aromat. Wrzuć pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chili oraz paprykę i chwilę podsmaż z przyprawami, cały czas mieszając. Następnie zalej wszystko przecierem pomidorowym, dodaj tofu pokrojone w kostkę, wymieszaj, dopraw solą i przykryj. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 6-8 minut.

Jeżeli spodobał Ci się ten pomysł, koniecznie spróbuj szakszuki z twarożkiem z tofu.

Spaghetti tofu bolognese

Kolejnym prostym sposobem na połączenie tofu z przecierem pomidorowym jest spaghetti.

To chyba jedno z najprostszych pomysłów na połączenie tych dwóch składników i stworzenie czegoś pysznego i pożywnego.

Do przygotowania spaghetti oprócz tofu i przecieru, potrzebne będą:

  • cebula
  • czosnek
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • płatki drożdżowe
  • oregano
  • płatki chili (opcjonalnie)
  • oliwki zielone
  • papryka czerwona
  • odrobina syropu klonowego
  • odrobina wina czerwonego wytrawnego
  • makaron spaghetti
  • świeża bazylia

Jak przygotować spaghetti?

Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Paprykę i oliwki pokrój dowolnie. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę. Następnie dodaj pokruszone tofu i podsmaż chwilę. Całość zalej przecierem. W międzyczasie ugotuj makaron. Do sosu dodaj przyprawy, posiekane oliwki, wino i duś na wolnym ogniu kilka minut. Ugotowany makaron odcedź i połącz z makaronem. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią i płatkami drożdżowymi. Możesz dodatkowo na talerzu dodać rukolę.

Pomysły na tofu znajdziesz również w naszych ebookach:

Roślinny lunch

Sposób na strączki – praktyczny poradnik – jak i dlaczego warto jeść strączki

3.  Gulasz z tofu

W przypadku przygotowania gulaszu, składniki dodatkowe (poza tofu i przecierem) zależą tak naprawdę od Ciebie i Twoich preferencji. Możesz tutaj dodać marchew, paprykę, grzyby, jarmuż, szpinak, cukinię. Tofu możesz wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć lub upiec. Pamiętaj jednak, aby w Twoim daniu nie zabrakło zielonych warzyw: np. jarmużu, czy fasolki szparagowej. Do sosu poza przecierem dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Odrobina czerwonego wytrawnego wina dodane do przecieru również polepszy smak gulaszu.

4. Curry pomidorowe z tofu

Lubisz kuchnię orientalną? Przygotowanie curry wcale nie musi być trudne. Jeżeli nie masz czasu na długie gotowanie dania, aby wydobyć wszystkie aromaty, możesz skorzystać z gotowych mieszanek przypraw curry.

Do przygotowania curry poza tofu i przecierem, potrzebne będą:

  • marchewka
  • orzechy nerkowca
  • fasolka szparagowa zielona
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • kawałek pora
  • mleko kokosowe
  • przyprawa curry
  • syrop klonowy

Jak przygotować curry z tofu?

Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Przełóż na ręcznik papierowy. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój dowolnie. Pora i chili posiekaj. Na rozgrzaną oliwę wrzuć orzechy i chwilkę podsmaż z dodatkiem odrobiny syropu klonowego. Dodaj pokrojone warzywa i chwilę podsmaż. Następnie dodaj przygotowane wcześniej tofu i zalej całość mlekiem kokosowym i przecierem. Dodaj przyprawę curry i dopraw do smaku solą. Opcjonalnie, jeżeli masz – dodaj również liście kafiru (dostępne na działach z żywnością azjatycką lub na akcjach Smaki Azji itp. w dyskontach).

5. Pulpety z tofu w sosie pomidorowym

Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:

  • kasza jaglana/ komosa ryżowa/ ryż
  • ulubione przyprawy (kurkuma, pieprz ziołowy, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek, cebula itp.)
  • natka pietruszki
  • mąka ryżowa lub inna
  • ocet balsamiczny
  • oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • płatki drożdżowe

Jak przygotować pulpety?

Do przygotowania pulpetów z tofu wykorzystaj ugotowaną wcześniej kaszę lub ryż. Pamiętaj jednak: składniki muszą być zimne i pozbawione nadmiaru wody.

Tofu pokrusz do miski i dodaj kaszę/ ryż. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę (tak, aby masa nie kleiła się do rąk).  Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i smaż na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.

Do rondelka przelej przecier. Dodaj przyprawy, ocet balsamicznym i duś na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaj klopsy i płatki drożdżowe i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut.

Piec_pomysłow_na_wykorzystanie_tofu_i_przecieru_pomidorowego
Piec_pomysłow_na_wykorzystanie_tofu_i_przecieru_pomidorowego

Jak widzisz, pomysłów na tofu w połączeniu z przecierem pomidorowym jest wiele. Wszystkie te propozycje możesz modyfikować wg upodobań. Pamiętaj, że tofu nie musi być “fu”, wszystko zależy od tego z czym i jak je przygotujesz.

Potrzebujesz gotowych jadłospisów lub przepisów na już? Zajrzyj do sklepu. 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *