Pięć pomysłów na wykorzystanie tofu i przecieru pomidorowego
Tofu i przecier pomidorowy — dwa składniki, z których możesz wyczarować pyszne, zdrowe, roślinne dania.
Tofu dostaniesz obecnie w większości większych sklepów. Przecier pomidorowy to składnik, który kupisz w każdym sklepie spożywczym.
Jak w prosty sposób połączyć tofu z przecierem pomidorowym i stworzyć coś pysznego?
Przed Tobą pięć prostych pomysłów na wykorzystanie tofu i przecieru pomidorowego do stworzenia jednego dania.
Jak zapewne wiesz, tofu jest świetnym źródłem wapnia w diecie roślinnej. Jeżeli jednak obawiasz się wprowadzenia tego produktu z obawy przed szkodliwym działaniem soi, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem. Jeżeli powodem unikania tofu jest smak, koniecznie zapoznaj się z naszymi pomysłami na stworzenie z tofu dań na słodko lub wytrawnych.
1. Szakszuka z tofu
Zacznijmy od propozycji śniadaniowej. Szakszuka to danie oryginalnie serwowane z jajkami. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby szakszukę podać z tofu.
Co będzie potrzebne do przygotowania szakszuki oprócz tofu i przecieru?
- papryka czerwona
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- papryczka chili (opcjonalnie)
- kumin
- kurkuma
- suszona kolendra
- słodka papryka
- ostra papryka
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować szakszukę:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj (czosnek możesz również pokroić w plasterki – wg upodobań). Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę lub słupki. Papryczkę chili drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć przyprawy i na wolnym ogniu delikatnie podgrzej przyprawy do momentu, aż zacznie unosić się aromat. Wrzuć pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chili oraz paprykę i chwilę podsmaż z przyprawami, cały czas mieszając. Następnie zalej wszystko przecierem pomidorowym, dodaj tofu pokrojone w kostkę, wymieszaj, dopraw solą i przykryj. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 6-8 minut.
Jeżeli spodobał Ci się ten pomysł, koniecznie spróbuj szakszuki z twarożkiem z tofu.
Spaghetti tofu bolognese
Kolejnym prostym sposobem na połączenie tofu z przecierem pomidorowym jest spaghetti.
To chyba jedno z najprostszych pomysłów na połączenie tych dwóch składników i stworzenie czegoś pysznego i pożywnego.
Do przygotowania spaghetti oprócz tofu i przecieru, potrzebne będą:
- cebula
- czosnek
- ocet balsamiczny
- oliwa
- zioła prowansalskie
- płatki drożdżowe
- oregano
- płatki chili (opcjonalnie)
- oliwki zielone
- papryka czerwona
- odrobina syropu klonowego
- odrobina wina czerwonego wytrawnego
- makaron spaghetti
- świeża bazylia
Jak przygotować spaghetti?
Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Paprykę i oliwki pokrój dowolnie. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę. Następnie dodaj pokruszone tofu i podsmaż chwilę. Całość zalej przecierem. W międzyczasie ugotuj makaron. Do sosu dodaj przyprawy, posiekane oliwki, wino i duś na wolnym ogniu kilka minut. Ugotowany makaron odcedź i połącz z makaronem. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią i płatkami drożdżowymi. Możesz dodatkowo na talerzu dodać rukolę.
Pomysły na tofu znajdziesz również w naszych ebookach:
Sposób na strączki – praktyczny poradnik – jak i dlaczego warto jeść strączki
3. Gulasz z tofu
W przypadku przygotowania gulaszu, składniki dodatkowe (poza tofu i przecierem) zależą tak naprawdę od Ciebie i Twoich preferencji. Możesz tutaj dodać marchew, paprykę, grzyby, jarmuż, szpinak, cukinię. Tofu możesz wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć lub upiec. Pamiętaj jednak, aby w Twoim daniu nie zabrakło zielonych warzyw: np. jarmużu, czy fasolki szparagowej. Do sosu poza przecierem dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Odrobina czerwonego wytrawnego wina dodane do przecieru również polepszy smak gulaszu.
4. Curry pomidorowe z tofu
Lubisz kuchnię orientalną? Przygotowanie curry wcale nie musi być trudne. Jeżeli nie masz czasu na długie gotowanie dania, aby wydobyć wszystkie aromaty, możesz skorzystać z gotowych mieszanek przypraw curry.
Do przygotowania curry poza tofu i przecierem, potrzebne będą:
- marchewka
- orzechy nerkowca
- fasolka szparagowa zielona
- papryka czerwona
- papryczka chili
- kawałek pora
- mleko kokosowe
- przyprawa curry
- syrop klonowy
Jak przygotować curry z tofu?
Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Przełóż na ręcznik papierowy. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój dowolnie. Pora i chili posiekaj. Na rozgrzaną oliwę wrzuć orzechy i chwilkę podsmaż z dodatkiem odrobiny syropu klonowego. Dodaj pokrojone warzywa i chwilę podsmaż. Następnie dodaj przygotowane wcześniej tofu i zalej całość mlekiem kokosowym i przecierem. Dodaj przyprawę curry i dopraw do smaku solą. Opcjonalnie, jeżeli masz – dodaj również liście kafiru (dostępne na działach z żywnością azjatycką lub na akcjach Smaki Azji itp. w dyskontach).
5. Pulpety z tofu w sosie pomidorowym
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:
- kasza jaglana/ komosa ryżowa/ ryż
- ulubione przyprawy (kurkuma, pieprz ziołowy, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek, cebula itp.)
- natka pietruszki
- mąka ryżowa lub inna
- ocet balsamiczny
- oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
- płatki drożdżowe
Jak przygotować pulpety?
Do przygotowania pulpetów z tofu wykorzystaj ugotowaną wcześniej kaszę lub ryż. Pamiętaj jednak: składniki muszą być zimne i pozbawione nadmiaru wody.
Tofu pokrusz do miski i dodaj kaszę/ ryż. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę (tak, aby masa nie kleiła się do rąk). Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i smaż na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Do rondelka przelej przecier. Dodaj przyprawy, ocet balsamicznym i duś na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaj klopsy i płatki drożdżowe i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut.
Jak widzisz, pomysłów na tofu w połączeniu z przecierem pomidorowym jest wiele. Wszystkie te propozycje możesz modyfikować wg upodobań. Pamiętaj, że tofu nie musi być “fu”, wszystko zależy od tego z czym i jak je przygotujesz.